ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - (Τομ. Ι) – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - (Τομ. Ι) – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο τόμοι που περιέχουν μια σειρά προσωπικών και ομαδικών οδηγιών που δόθηκαν σ’ έναν μικρό αριθμό υποψηφίων, για μια περίοδο δεκαπέντε ετών, από έναν δάσκαλο της Σοφίας. Περιλαμβάνουν λεπτομερή διδασκαλία για το Διαλογισμό, τη Μύηση και τα έξι στάδια της Μαθητείας. Τονίζουν τη νέα εποχή και προσφέρουν μια πρωτοποριακή εισήγηση της αναγκαιότητας του ομαδικού έργου, της ανάπτυξης της ομαδικής συνείδησης και της αλλαγής στην εκγύμναση για μύηση από άτομα στους ομίλους μαθητείας.

Για την Ελληνική Έκδοση, ο τόμος Ι χωρίζεται σε δύο μέρη: 1-Α και 1-Β

Note : This is the Greek version of the book.

To buy this book

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

paperback

ΣΧΗΜΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ISBN-13: 978-9-600-43398-2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Τόμος Ι)

Αυτό το βιβλίο είναι μοναδικό για πολλούς λόγους. Τίποτε παρόμοιο δεν έχει εκδοθεί μέχρι τώρα απ’ ό,τι γνωρίζω. Περιέχει δύο σειρές ομιλιών ενός από τους Διδασκάλους της Σοφίας προς ορισμένα μέλη της εσώτερης ομάδας Του κι επίσης μια σειρά προσωπικών οδηγιών που έδωσε σε μια ομάδα μαθητών Του. Πολλοί απ’ αυτούς τους ανθρώπους μου ήταν άγνωστοι όταν ήρθαν στην προσοχή μου· αργότερα συνάντησα μερικούς απ’ αυτούς, άλλους δεν τους συνάντησα ποτέ· μερικούς τους γνώριζα καλά και μπορούσα να καταλάβω γιατί είχαν επιλεγεί, ξέροντας ότι η αφοσίωσή τους στη ζωή του πνεύματος κι η αγάπη τους για την ανθρωπότητα δικαιολογούσε αυτή την επιλογή· θεωρούσα έναν ή δύο σαν τις πιο ακατάλληλες επιλογές, αλλά αργότερα άλλαξα άποψη κι αναγνώρισα ότι μια διάνοια σοφότερη απ’ τη δική μου ήταν υπεύθυνη για τη συμπερίληψή τους στο Άσραμ. Έμαθα ακόμη ότι αρχαίες σχέσεις, εδραιωμένες σε άλλες ζωές, ήταν επίσης ρυθμιστικοί παράγοντες κι ότι κάποιοι κέρδισαν το δικαίωμα της συμμετοχής, ακόμη κι αν οι πνευματικές τους επιτεύξεις φαίνονταν ανεπαρκείς σ’ έναν παρατηρητή.

Ένα μεγάλο μέρος της διδασκαλίας που δόθηκε είναι νέο σε μορφή κι ένα άλλο είναι πραγματικά νέο. Ένα σημείο προβάλλει με σαφήνεια κι αυτό είναι ότι οι παλιοί κανόνες στους οποίους υπάκουαν οι μαθητές στη διάρκεια των αιώνων, εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά υπόκεινται σε καινούργιες και συχνά διαφορετικές ερμηνείες. Η εκγύμναση που θα δοθεί στη διάρκεια της επερχόμενης Νέας Εποχής θα προσαρμοσθεί στην περισσότερο προχωρημένη ανάπτυξη των μαθητών. Η εξελικτική πρόοδος –από αιώνα σε αιώνα– παρέχει συνεχώς ωριμάζουσες και αναπτυσσόμενες ανθρώπινες διάνοιες πάνω στις οποίες μπορεί να εργασθεί ο Διδάσκαλος. Το επίπεδο της μαθητείας συνεπώς ανεβαίνει σταθερά. Το γεγονός αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση, μια ευρύτερη παρουσίαση της αλήθειας κι επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία δράσης εκ μέρους του μαθητή. Το στοιχείο του χρόνου είναι επίσης διαφορετικό. Στις παλιές μέρες ο Διδάσκαλος έδινε μια νύξη στο μαθητή Του ή ένα σημείο πάνω στο οποίο στοχαζόταν και διαλογιζόταν ή υποδείκνυε την ανάγκη για αλλαγή στις συνήθειες της σκέψης. Ύστερα ο μαθητής αποχωρούσε, –μερικές φορές για πολλά χρόνια ή για μια ολόκληρη ζωή–, μελετούσε, σκεφτόταν και προσπαθούσε να αλλάξει τη στάση του χωρίς καμιά ιδιαίτερη αίσθηση πίεσης. Σήμερα, στην ταχύτερη εποχή μας κι όταν η ανάγκη της ανθρωπότητας για βοήθεια είναι τόσο έντονη, η νύξη έδωσε τη θέση της στην εξήγηση και στο μαθητή δίνονται πληροφορίες που μέχρι τώρα αποσιωπούνταν. Θεωρείται ότι έφθασε σε ένα στάδιο της ανέλιξής του, στο οποίο μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να προχωρήσει γρήγορα, αν έτσι επιλέξει.

Ορισμένοι σαφείς λόγοι με ανάγκασαν να καταστήσω αυτές τις οδηγίες προσιτές στους ζηλωτές παντού, αφού προηγουμένως ζήτησα την άδεια εκείνων που τις πήραν. Πρέπει να φέρει κανείς στην προσοχή του ευρύτερου κοινού το γεγονός ότι η Ιεραρχία υπάρχει, ότι τα Μέλη της ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη πρόοδο κι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμένο σύστημα εκπαίδευσης που παρέχουν, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο απ’ το ανθρώπινο βασίλειο στο Βασίλειο του Θεού· ότι αυτή η προώθηση στην Ατραπό της Εξέλιξης απ’ το τέταρτο στο πέμπτο βασίλειο πρέπει να γίνει συνειδητά, επιστημονικά και με την πλήρη συγκατάθεση και συνεργασία του ζηλωτή. Έχει έρθει η μέρα που η πίστη μπορεί (και το κάνει) να δώσει τη θέση της στη γνώση – μια γνώση κερδισμένη με την παραδοχή, αρχικά, μιας υπόθεσης, με την πεποίθηση ότι αυτή η υπόθεση στηρίζεται σε επαρκείς μαρτυρίες και σχεδιασμένη εμπειρία. Ο έλλογος νους του μαθητή μπορεί κατόπιν να επεξεργασθεί τις επιτυχίες και τις αποτυχίες που συνάντησε κατά την εκγύμνασή του και να μάθει έτσι τα αποσκοπούμενα μαθήματα· βρίσκει ότι η πρόοδος στην Ατραπό τον φέρνει πιο κοντά, σε συνειδητή επαφή μ’ Εκείνους που προηγήθηκαν σ’ αυτό το Δρόμο κι ότι ο Δρόμος προς την Ιεραρχία είναι μια πορεία πειθαρχίας, αυξανόμενης φώτισης, υπηρεσίας στους συνανθρώπους του και μιας αυξανόμενης ανταπόκρισης σε επαφές και σε άτομα για τα οποία το μέσο ανθρώπινο ον δεν γνωρίζει τίποτε.

Ο δεύτερος λόγος για την έκδοση αυτού του βιβλίου υπήρξε η ανάγκη της αλλαγής της άποψης του κοινού ως προς τη φύση αυτών των Διδασκάλων που προσλαμβάνουν μαθητές και τους παρέχουν την αναγκαία εκπαίδευση για να τους καταστήσουν ικανούς για μύηση (όπως λέγεται), ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζουν τη μάζα των ανθρώπων μέσα απ’ αυτούς. Τόση πολλή ανοησία έχει επιδειχθεί σε κείμενα και σε ομιλίες σχετικά με τη σχέση Διδασκάλου και μαθητή, ώστε έγινε αισθητό από μένα κι από την ομάδα αυτών των μαθητών ότι η λογική, η ευρύτητα της όρασης, η έλλειψη αυθεντίας κι η κατανόηση που επιδεικνύεται από ένα Μέλος της Ιεραρχίας δεν θα μπορούσε παρά να είναι ωφέλιμη. Ανακαλύψαμε επίσης ότι κι Εκείνος ήταν εντελώς έτοιμος να δημοσιοποιηθούν οι οδηγίες Του.

Ένας τρίτος λόγος ήταν η επιθυμία διευκρίνισης ενός σημείου που τονίζεται συνεχώς απ’ το Θιβετανό, όπως κι απ’ όλους τους Διδασκάλους κι έχει μέγιστη σημασία για κάθε ζηλωτή. Μόνο εκείνοι που αρχίζουν να περιέρχονται υπό την επίδραση και τον έλεγχο της ψυχής τους και είναι επομένως νοητικά εστιασμένοι και συντονισμένοι, είναι δυνατό να εκλεγούν για την εκγύμναση που παρέχεται από την Ιεραρχία. Η αφοσίωση, οι συναισθηματικές αντιδράσεις και το αίσθημα δεν αρκούν. Η εσωτερική εκπαίδευση είναι επίσης ένα απρόσωπο ζήτημα· αφορά την ανάπτυξη της ψυχικής συνείδησης και με τη διεύρυνση αυτής της συνείδησης ώστε να περιλάβει κι όχι να αποκλείσει όλες τις μορφές της ζωής δια των οποίων πάλλεται η ζωή κι η αγάπη του Θεού. Ο αληθινός μαθητής είναι πάντοτε περιεκτικός και ποτέ αποκλειστικός. Αυτή η περιεκτικότητα αποτελεί το σημάδι όλων των αληθινών εσωτεριστών. Όταν λείπει, μπορεί να έχετε ένα ζηλωτή αλλά δεν έχετε έναν αληθινό μαθητή. Υπάρχει υπερβολική αποκλειστικότητα σήμερα ανάμεσα στους εσωτεριστές και στις αποκρυφιστικές σχολές και μεγάλη θεολογική χωριστικότητα. Έχει γίνει αισθητό ότι αυτό το Βιβλίο των Οδηγιών μπορεί να κάνει πολλά για να περιορίσει την κακή αυτή τάση και να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη θύρα προς τη Βασιλεία του Θεού.

Πολλά σ’ αυτό το βιβλίο είναι νέα. Πολλά είναι παλιά, δοκιμασμένα κι αποδειγμένα. Κανείς από τους ανθρώπους που επελέγησαν για διδασκαλία και συμμετοχή στο Άσραμ του Διδασκάλου δεν είναι άγιος ή τέλειος. Όλοι όμως είναι αληθινοί ζηλωτές και θα συνεχίσουν μέχρι τέλους, παρά τον πόνο και τη λύπη, την πειθαρχία, την επιτυχία ή την αποτυχία, τη χαρά και την πνευματική αναγνώριση σχεδόν ανέφικτων στόχων. Μερικοί ήταν σ’ αυτή την Ατραπό της Αποδειγμένης Μαθητείας (θεωρούμενης τεχνικά) για πολλές ζωές. Μερικοί τολμούν για πρώτη φορά –συνειδητά και με εσκεμμένη προσπάθεια– να βαδίσουν το Δρόμο προς το Θεό. Όλοι είναι μυστικιστές που μαθαίνουν να είναι αποκρυφιστές. Όλοι είναι κανονικοί άνθρωποι, χρήσιμοι, σύγχρονοι και ζουν σε πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου. Μερικοί είναι Ορθόδοξοι ή Διαμαρτυρόμενοι Χριστιανοί· άλλοι είναι Ρωμαιοκαθολικοί· άλλοι ακόμη είναι Χριστιανοί Επιστήμονες ή ανήκουν στη μια ή την άλλη νοητική λατρεία· μερικοί είναι εντελώς αποσπασμένοι κι ελεύθεροι από συνδέσεις. Κανένας απ’ αυτούς δεν θεωρεί την ιδιαίτερη πίστη του ή το ιδιαίτερο θρησκευτικό του υπόβαθρο σαν ουσιώδες για τη σωτηρία· ξέρει ότι το μόνο ουσιώδες είναι η πίστη στις πνευματικές πραγματικότητες και στην ουσιαστική θειότητα του ανθρώπινου γένους. Αυτή η πίστη συνεπάγεται αναγκαστικά μια καρδιά γεμάτη αγάπη, ένα νου ανοικτό και φωτισμένο απ’ το σωστό προσανατολισμό στην αλήθεια και μια ζωή αφιερωμένη στην υπηρεσία και την ανακούφιση των ανθρώπινων δεινών. Αυτός είναι ο καθορισμένος στόχος όλων εκείνων των οποίων οι οδηγίες τους βρίσκονται σ’ αυτό το βιβλίο – ένας στόχος που δεν έχουν ακόμη επιτύχει κι ένας τρόπος ζωής που δεν έχουν ακόμη τελειοποιήσει. Είναι πάντως αμετάθετα πάνω στο δρόμο τους κι αυτός ο δρόμος είναι η ΟΔΟΣ. Ο Χριστός είπε «Εγώ ειμί η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή»· αυτοί οι ζηλωτές που εργάζονται κάτω από ένα μεγάλο Μαθητή του Χριστού, αρχίζουν να συλλαμβάνουν κάποιες σημασίες και συνέπειες αυτής της δήλωσης που ισχύει για όλους τους καιρούς και για όλους τους μαθητές, γιατί «καθώς εκείνος εστίν και ημείς εσμέν εν τω κόσμω τούτω».

Η εργασία μ’ αυτή την ιδιαίτερη ομάδα άρχισε πριν δώδεκα χρόνια. Οι οδηγίες κάθε μαθητή δίνονται στην καθορισμένη σειρά τους, χρόνο με χρόνο, ώστε να εμφανίζεται καθαρά μια αληθινή εικόνα του ενεχόμενου προσώπου, των προβλημάτων και των επιτευγμάτων του ή των αποτυχιών του. Το βιβλίο αυτό είναι ενθαρρυντικό γιατί εξαλείφει την ιδέα ότι το να είναι κανείς δεσμευμένος μαθητής, σημαίνει ότι ξεχωρίζει για την τελειότητα του χαρακτήρα και διακρίνεται απ’ την έφεση που εμπνέει τη ζωή. Είναι άνθρωποι με προβλήματα που αγωνίζονται να τα λύσουν· με περιορισμούς χαρακτήρα που προσπαθούν να ξεπεράσουν· είναι αληθινά παραδείγματα οποιουδήποτε άνδρα ή γυναίκας που στρέφει τα νώτα στη συνήθη προσέγγιση του κόσμου των υλικών υποθέσεων και σηκώνει το σταυρό του για να ακολουθήσει το δρόμο του πίσω στον οίκο του Πατρός· μας δίνουν την εικόνα του ανθρώπου που έχοντας «βάλει το χέρι του στο άροτρο», δεν γυρνά πίσω αλλά πορεύεται «επί το βραβείον της άνω κλήσεως του Χριστού».

Μερικοί απ’ αυτούς τους ανθρώπους υπήρξαν σπουδαστές της Σχολής Αρκέην· άλλοι δεν ήταν· ορισμένοι πάλι (όταν έμαθαν για τη σχολή μέσω της σύνδεσής τους με το Θιβετανό) εργάσθηκαν σ’ αυτή προκειμένου να βοηθήσουν τους σπουδαστές. Τα ονόματά τους δεν θ’ αποκαλυφθούν. Τα αρχικά στους τίτλους των διαφόρων οδηγιών και οι ημερομηνίες που δίνονται, δεν παρέχουν καμιά πληροφορία· οι οδηγίες πιθανόν να μη δόθηκαν στις ημερομηνίες που αναγράφονται και κανένα απ’ τα αρχικά δεν είναι σωστό. Καμιά πληροφορία δεν πρόκειται να δοθεί από εμάς που γνωρίζουμε τη σχέση ανάμεσα στα αρχικά και το μαθητή. Ερωτήσεις ως προς την ταυτότητά τους δεν θα απαντηθούν ποτέ. Είναι το υποκειμενικό στοιχείο της διδασκαλίας που έχει σημασία κι όχι το όνομα του μαθητή, γιατί όσα αναφέρονται μπορούν να εφαρμοσθούν σε κάθε ζηλωτή.

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε ν’ αναφερθεί εδώ σαν ενδεικτικός της αξίας αυτού του βιβλίου. Σε κάθε περίπτωση δίνονται στο μαθητή οι τύποι της ενέργειας στους οποίους ανταποκρίνεται ευκολότερα και η ακτίνα ή θεία εκπόρευση στην οποία βρίσκεται. Έτσι αποκτά επίγνωση της γραμμής της ελάχιστης αντίστασης και του κύριου σημείου διαμάχης στη ζωή του. Διδασκόμαστε από την εσωτερική φιλοσοφία ότι επτά μεγάλες θείες Εκπορεύσεις, Αιώνες ή Πνεύματα (που μέσα τους ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε) προήλθαν απ’ το Θεό τον καιρό της Δημιουργίας. Η ίδια διδασκαλία μπορεί να επισημανθεί και στην Αγία Γραφή. Πάνω στη μια ή την άλλη απ’ αυτές τις επτά Ακτίνες βρίσκονται οι ψυχές όλων των μορφών ζωής καθώς κι οι ίδιες οι μορφές. Αυτές οι επτά ακτίνες παράγουν τους επτά κύριους ψυχολογικούς τύπους.

Οι επτά ακτίνες ή εκπορεύσεις είναι:

Η πρώτη Ακτίνα της Θέλησης ή Δύναμης. Πολλοί μεγάλοι ηγέτες του κόσμου βρίσκονται σ’ αυτή την ακτίνα, όπως ο Ιούλιος Καίσαρ.
Η δεύτερη Ακτίνα της Αγάπης-Σοφίας. Ο Χριστός και ο Βούδδας βρίσκονται σ’ αυτή. Είναι η μεγάλη ακτίνα της διδασκαλίας.
Η τρίτη Ακτίνα της Ενεργού Νοημοσύνης. Η μάζα της νοήμονος ανθρωπότητας βρίσκεται σ’ αυτή την ακτίνα.
Η τέταρτη Ακτίνα της Αρμονίας μέσω Διαμάχης. Οι ζηλωτές· οι αγωνιζόμενοι καλοπροαίρετοι άνθρωποι· οι εργάτες για την ενότητα, εμφανίζονται πάνω σ’ αυτή τη γραμμή.
Η πέμπτη Ακτίνα της Συγκεκριμένης Γνώσης ή Επιστήμης. Οι επιστήμονες κι οι άνθρωποι που είναι καθαρά νοητικοί και διέπονται μόνο από το νου.
Η έκτη Ακτίνα της Αφοσίωσης ή του Ιδεαλισμού. Πολλοί Χριστιανοί· φανατικοί· πολλοί σοβαροί κληρικοί όλων των θρησκειών του κόσμου.
Η έβδομη Ακτίνα της Τελετουργικής Τάξης ή Μαγείας. Τέκτονες· οικονομολόγοι· μεγάλοι επιχειρηματίες κι οργανωτές κάθε είδους. Οι εκτελεστικοί βρίσκονται με αυτές τις ενέργειες στον εξοπλισμό τους.

Πάντως μόνο όταν ένας άνθρωπος είναι πολύ αναπτυγμένος και προσεγγίζει την Ατραπό της Μαθητείας, είναι δυνατό για το σπουδαστή του εσωτερισμού να προσδιορίσει ακριβώς ποια είναι η ακτίνα του. Οι άνθρωποι όλων των ειδών και των επαγγελμάτων μπορεί ν’ ανήκουν σε οποιαδήποτε ακτίνα. Η διαμάχη στη ζωή ενός μαθητή οφείλεται στο γεγονός ότι η ακτίνα της ψυχής κι η ακτίνα της ολοκληρωμένης του προσωπικότητας είναι αντίθετες. Ταυτόχρονα η συναισθηματική του φύση, ο νοητικός του εξοπλισμός κι ο φυσικός του εγκέφαλος ελέγχονται επίσης από κάποια ακτίνα και σ’ αυτή την πενταπλή σχέση κρύβεται ένα μέρος του προβλήματος του εξελισσόμενου ανθρώπινου όντος. Ο Θιβετανός λέει στα μέλη της ομάδας Του ποιες είναι οι πέντε ακτίνες που τους διέπουν κι οι σπουδαστές θα μάθουν πολλά αν μελετήσουν όσα λέει. Στις περιπτώσεις που τύχαινε να γνωρίζω προσωπικά το συγκεκριμένο μαθητή καθώς κι ένα μέρος των προβλημάτων του, μου ήταν εκπληκτικά ενδιαφέρον να παρατηρώ πόσο αλάνθαστος ήταν ο Θιβετανός στη διάγνωσή Του σχετικά με τις ενεχόμενες ακτίνες. Διαβάζοντας αυτές τις οδηγίες θυμηθείτε σας παρακαλώ ότι αν κι ο Θιβετανός μιλά συνήθως για την ψυχή, χρησιμοποιεί επίσης συχνά τη λέξη «εγώ», εννοώντας μ’ αυτή το πνευματικό εγώ κι όχι το προσωπικό εγώ των ψυχολόγων.

Δε θεωρήσαμε σωστό να δώσουμε τους προτεινόμενους διαλογισμούς ή τις αναπνευστικές ασκήσεις, εκτός σε λίγες περιπτώσεις. Ήταν αυστηρά ατομικές και κατάλληλες μόνο για εκείνο το πρόσωπο και τα ειδικά προβλήματά του. Σε μια ή δύο περιπτώσεις όμως, έπειτα από κατάλληλη σκέψη, συμπεριλάβαμε μερικούς από τους διαλογισμούς με ελαφρές αλλαγές. Ήταν φανερό ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι.

Στο τέλος κάθε οδηγίας προσθέσαμε μια ή δύο προτάσεις που πληροφορούν για την εργασία του μαθητή στο Άσραμ. Αυτό είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό, όπως στις περιπτώσεις των Ρ.D.W. και Κ.Ε.S., όπου ο Θιβετανός διατυπώνει τη σαφή πρόβλεψη και γνώση ότι κι οι δύο αυτοί άνδρες θα πέθαιναν σε λίγα χρόνια. Καταφανώς τους προετοίμαζε για τη μεγάλη αυτή μετάβαση.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους μαθητές που τόσο ευγενικά έθεσαν στη διάθεσή μου τις προσωπικές τους οδηγίες σε μια προσπάθεια να υπηρετήσουν τις μελλοντικές γενιές μαθητών. Σε πολλές περιπτώσεις βοήθησαν την προετοιμασία τους για την έκδοση. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω αυτούς που με βοήθησαν να ετοιμάσω την έκδοση του κειμένου, ειδικά τον Τζόζεφ Λοβτζόυ που πρόσφερε μέρες μόχθου για το βιβλίο· για πολλά χρόνια με βοηθούσε να ετοιμάσω την έκδοση των βιβλίων του Θιβετανού.

Ελπίζω πως όλοι όσοι θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο θα δεχθούν την έμπνευση που δεχθήκαμε κι εμείς που το ετοιμάσαμε· ελπίζω ακόμη ότι η πίστη τους στην Ιεραρχία και στην ύπαρξη του Χριστού και των Μαθητών Του, των Διδασκάλων, μπορεί να πάρει τέτοια ώθηση ώστε πολύ περισσότεροι να επιχειρήσουν να διανύσουν την Οδό και να ενωθούν με το μεγάλο αριθμό ζηλωτών σε κάθε χώρα, που προσπαθούν να βαδίσουν την Ατραπό με το να γίνουν η ίδια η Ατραπός.

Αλίκη Μπέιλη
Οκτώβριος 1943

On-line retailers of ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - (Τομ. Ι) – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ (click on the retailer's name)

  • KEDROS ISBN: 978-9-600-43398-2
  • KEDROS ISBN: 978-9-600-43398-2
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - (Τομ. Ι) – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ISBN-13: 978-9-600-43398-2