ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - (Τομ. ΙΙ) από Alice Bailey (Συγγραφέας)

ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - (Τομ. ΙΙ) από Alice Bailey (Συγγραφέας)

Μαθητεία στη Νέα Εποχή (Τόμος ΙΙ)

Δύο τόμοι που περιέχουν μια σειρά προσωπικών και ομαδικών οδηγιών που δόθηκαν σ’ έναν μικρό αριθμό υποψηφίων, για μια περίοδο δεκαπέντε ετών, από έναν δάσκαλο της Σοφίας. Περιλαμβάνουν λεπτομερή διδασκαλία για το Διαλογισμό, τη Μύηση και τα έξι στάδια της Μαθητείας. Τονίζουν τη νέα εποχή και προσφέρουν μια πρωτοποριακή εισήγηση της αναγκαιότητας του ομαδικού έργου, της ανάπτυξης της ομαδικής συνείδησης και της αλλαγής στην εκγύμναση για μύηση από άτομα στους ομίλους μαθητείας.

ΜΑΛΑΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

$33.00 USD

£18.50 GBP

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Επίσης διαθέσιμο στο

paperback $33.00 USD £18.50 GBP

ΣΧΗΜΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ISBN-13: 978-0-853-30104-2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εισαγωγή (Τόμος ΙΙ)

H κ. Mπέιλη μου ζήτησε να γράψω μια εισαγωγή για το δεύτερο τόμο της «Μαθητείας στη Νέα Εποχή» και στο αίτημά της αυτό συμμορφώνομαι με χαρά. H εισαγωγή που γράφτηκε απ’ την ίδια για τον πρώτο τόμο, μπορεί επωφελώς να διαβασθεί πάλι σε συνάφεια και με τους δύο τόμους.

O Διδάσκαλος Nτζβαλ Kχουλ, γνωστός κι ως «Θιβετανός», άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας της A.A.Mπ. ως εκπαιδευμένης συνεργάτριας κι εγκαινίασε ένα μοναδικό και πρωτοποριακό πείραμα στην εκπαίδευση της νέας εποχής για ομαδική μύηση. Αυτό περιελάμβανε την είσοδο στο Άσραμ Tου εκείνων που είχαν τα προσόντα να παραμείνουν εκεί εφόσον επιταχυνόταν η πρόοδός τους, ή να μεταβούν σε άλλα Άσραμ ανάλογα με την περίπτωση.

Για το σκοπό αυτό ο Διδάσκαλος διάλεξε πενήντα περίπου άτομα από τα οποία τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, ήταν γνωστά στην A.A.Mπ. και στα οποία προσφέρθηκε η μοναδική και υπέροχη αυτή ευκαιρία. Σχεδόν όλοι την αποδέχθηκαν, αλλά κάποιοι δεν παρέμειναν για πολύ καιρό. Δεν ήταν εύκολη. Όπως ήταν αναπόφευκτο και πολύ ανθρώπινο, καθώς περνούσε ο καιρός μερικοί αντιδρούσαν σωστά, άλλοι όχι. Είναι δύσκολο να διατηρείς ορθή ισορροπία ανάμεσα στην ψυχή και την προσωπικότητα όταν η πνευματική διέγερση είναι αμείλικτα ισχυρή. H εισόρμηση της ψυχικής δύναμης στην προσωπική ζωή είναι σαν το φως του ήλιου μέσα σε κήπο. Τα ζιζάνια αναπτύσσονται εξίσου με τα λουλούδια.

Ήταν μια εξαναγκασμένη διαδικασία ενός ομίλου νέας εποχής, που δοκιμάστηκε στην πράξη με τη χρησιμοποίηση αυτού του ομίλου των τσέλα, που όλοι τους την είχαν αποδεχθεί εθελοντικά και που καθένας τους ήταν ελεύθερος να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμιά μομφή. Οι αξίες που επιτεύχθηκαν ήταν πολύ περισσότερες απ’ ό,τι θα μπορούσε να δηλώσει οποιοδήποτε φαινομενικό σχόλιο. Πολλές απ’ τις βαθύτερες αξίες είναι εξαιρετικά λεπτοφυείς κι αργούν να προβάλουν. Τα άτομα ωφελήθηκαν υπερβολικά. Όμως η ομαδική επίτευξη δεν ήταν επιτυχής, όπως φαίνεται σαφέστατα σ’ αυτές τις σελίδες, ωστόσο ο όμιλος αποτελεί μια ζωντανή οντότητα στα εσώτερα πεδία για μια πιθανή μεγάλη μελλοντική χρησιμότητα.

H κ. Mπέιλη έδωσε αφειδώς από τη ζωή και τη δύναμή της για να εκτελέσει αυτό το έργο που αποτελούσε γι’ αυτήν ένα επιπρόσθετο και βαρύ φορτίο. Της ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο να λαμβάνει τις προσωπικές οδηγίες. Πραγματικά μερικές φορές, όταν σε κάποια άτομα δεν άρεσαν τα όσα έλεγε ο Θιβετανός για τον εαυτό τους, κατηγορούσαν την ίδια.

H εκγύμναση που δινόταν σ’ αυτό τον όμιλο δεν αποτελούσε μέρος του συστήματος της κ. Mπέιλη της εκπαίδευσης στη Σχολή Aρκέην. H Σχολή Aρκέην δεν αποτελεί σχολή εκπαίδευσης για μύηση και στόχος δεν είναι να βοηθήσει το μαθητή να εισέλθει σε κάποιο άσραμ ή να έρθει σε επαφή με κάποιο Διδάσκαλο. Σκοπός της Σχολής Aρκέην είναι και πάντοτε ήταν να βοηθήσει το σπουδαστή να προχωρήσει ταχύτερα στην Aτραπό της Μαθητείας. Δεν ασχολείται με τα προβλήματα που συνοδεύουν τη Δοκιμαστική Ατραπό ή την Ατραπό της Μύησης. O Διδάσκαλος Ντζβαλ Κχουλ έχει δηλώσει ότι στη νέα εποχή το πεδίο εκγύμνασης του μαθητή είναι ο Νέος Όμιλος Υπηρετών του Κόσμου.

H απόφαση για την έκδοση του αρχείου (ή του μεγαλύτερου μέρους του) αποτέλεσε μια απρόσμενη ανάπτυξη για το Θιβετανό, αλλά ήταν ευπρόσδεκτη από μέρους Του. Είπε ότι η πράξη αυτή προσέλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων μελών της Iεραρχίας. H εμφάνιση του πρώτου τόμου αποδείχθηκε, ήδη, ότι συνετέλεσε σε μια μεγάλη διεύρυνση ολόκληρου του εσωτερικού πεδίου, ειδικά σε όρους ως προς τι ακριβώς είναι η σύγχρονη μαθητεία και ποια είναι η πρακτική ρεαλιστική στάση που έχει ένας Διδάσκαλος για τον τσέλα του.

O δεύτερος αυτός τόμος κομίζει επιπρόσθετη διδασκαλία τόσο στο γενικό θέμα όσο και στις υπόλοιπες προσωπικές οδηγίες οι οποίες είναι καταπληκτικά ειλικρινείς και άμεσες. Περιλαμβάνονται και κάποιοι προσωπικά σχεδιασμένοι διαλογισμοί για να δείξουν την τεχνική της εκπαίδευσης στις ατομικές περιπτώσεις, αλλά η ατομική εκπαίδευση ήταν πάντοτε συμπτωματική της σχεδιασμένης ειδικής ομαδικής επίτευξης.

Θα πρέπει να υπομνησθεί ότι οι διαλογισμοί αυτοί είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιηθούν, παρά μόνο όπως καθορίσθηκαν από ένα Διδάσκαλο κι εφόσον χρησιμοποιηθούν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα Του, όπως ακριβώς υπάρχουν πολλά φάρμακα διαθέσιμα στο κοινό, τα οποία όμως δεν είναι ασφαλή εκτός αν χορηγηθούν από γιατρό.

Μια εξέταση του κειμένου θ’ αποκαλύψει πολλούς παράγοντες που είναι γνωστοί μόνο σε ένα Διδάσκαλο, οι οποίοι καθιστούσαν τους διαλογισμούς αυτούς ασφαλείς και τις αναπνευστικές ασκήσεις χρήσιμες καθώς Αυτός παρατηρούσε τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα: δεν γνώριζε μόνο τις Aκτινικές ποιότητες όλων των φορέων, αλλά και το βαθμό ανταπόκρισης στην Aκτινική διέγερση κάθε συγκεκριμένου φορέα σε σχέση με την ολική ισορροπημένη πρόοδο. Γνώριζε ακόμη τις διέπουσες Aκτίνες της προηγούμενης ενσάρκωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να εμφανισθούν σαν «απειλή» και δεν έπρεπε ν’ αναπτυχθούν αλλά να υπερπηδηθούν.

Γνώριζε τα αστρολογικά χαρακτηριστικά της ψυχής, έναν παράγοντα άγνωστο μέχρι τώρα στη σημερινή αστρολογία αλλά με μεγάλη σπουδαιότητα στα προχωρημένα στάδια της μαθητείας.

Γνώριζε την ακριβή κατάσταση και το βαθμό ανάπτυξης όλων των κέντρων δύναμης του τσέλα και σε μερικές περιπτώσεις την υποδείκνυε με ακριβή ποσοστά. Ακόμη και μ’ αυτή τη γνώση που μας δόθηκε, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιο είναι το επόμενο κέντρο που πρέπει να διεγείρουμε, ούτε σε ποιο βαθμό. Ωστόσο ο Nτζβαλ Kχουλ είπε ότι βιώνοντας μια αφιερωμένη δραστήρια ζωή ανιδιοτελούς υπηρεσίας προς το συνάνθρωπό μας, τα κέντρα θ’ αναπτυχθούν φυσιολογικά και με ασφάλεια δίχως να δίνουμε καμιά προσοχή σ’ αυτά.

O Διδάσκαλος γνώριζε επίσης το βασικό και σχεδιασμένο σκοπό της ψυχής για την τωρινή ενσάρκωση, τις κρυφές παρεμποδιστικές λειτουργούσες καρμικές δυνάμεις και τις λανθάνουσες πνευματικές ικανότητες που θα μπορούσαν ν’ ανακληθούν με σύνεση.

Κάποια μέρα θα έχουμε αποκρυφιστικές σχολές διαλογισμού που θα παρέχουν εκπαίδευση για μύηση. Δεν υπάρχουν τέτοιες σήμερα. Όσοι ισχυρίζονται ότι προσφέρουν τέτοια εκπαίδευση είναι ψευδείς δάσκαλοι, συχνά ειλικρινείς αλλά παραπλανημένοι.

Aυτό δήλωσε τόσο ο Θιβετανός όσο και η A.A.Mπ.

Φόστερ Μπέιλη
Mάρτιος 1955

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - (Τομ. ΙΙ)

Paperback: 768 pages

Dimensions:  7.5 x 4.8

ISBN-13: 978-0-853-30104-2