Εν Μέσω Χάους, Σπέρματα Ελπίδας: Τα Η.Ε., οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Καλή Θέληση

Huffington Post UK

by Alex Ratcliffe

Τον τελευταίο καιρό, η λέξη «ενωμένα», αυτό που εκπροσωπεί και τα θεσμικά όργανα που αντιπροσωπεύει, έχουν υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα. Οι οργανισμοί και τα ιδανικά τα οποία διδασκόμουν και πίστευα ως παιδί, υποστήριζα ως νεαρή ενήλικας και δίδασκα ως εκπαιδευτικός, συμπεριλαμβανομένων των «Ηνωμένων» Πολιτειών της Αμερικής και της «Ενωμένης» Ευρώπης (ΕΕ), μοιάζουν σήμερα σαν να μην είναι τίποτα ιδιαίτερο. Ο Αβραάμ Λίνκολν αναφέρθηκε σε αυτή την κατάσταση το 1858, προειδοποιώντας πως «Ένα σπίτι διαιρεμένο ενάντια στον εαυτό του  δεν  μπορεί να στέκει όρθιο». Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα, εκείνο το σπίτι θα έμοιαζε έτοιμο να καταρρεύσει.

Ένας λόγος παραπάνω, ίσως, να πιστεύει ή να ελπίζει κάποιος, ότι η μόνη οδός, από εδώ και πέρα, δεν μπορεί παρά να είναι, σίγουρα, ανοδική. Πώς, όμως; Πώς είναι όμως δυνατόν να αλλάξει αυτή η τροχιά;

Δεν θέλω να ακούγομαι σαν παιδί που κλαψουρίζει, (κι ωστόσο αξίζει να αναφερθεί το ερώτημα που έθεσε ο Rodney King, «Μπορούμε να τα καταφέρουμε;», ο οποίος κάθε άλλο παρά παιδί ήταν), ενώ η ιστορία εμφανίζει καθαρά όλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε (να τα καταφέρουμε). Κι όμως, κι όμως...

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές (στις ΗΠΑ), στις 28 Οκτωβρίου 2016, παρακολούθησα ένα σεμινάριο μέσα στο υγιές περιβάλλον του Palais des Nations (Η.Ε.), στη Γενεύη, «την πρωτεύουσα της ειρήνης και της ελευθερίας». Το λέω «υγιές» (υγιεινό, ευχάριστο, ευεργετικό, πολυτελές),  διότι έτσι είναι όλη αυτή η περιοχή της Γενεύης, παρότι μια πόλη με αντιθέσεις. Αποτελεί την έδρα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, 200 και πλέον διεθνών οργανισμών και, των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η γιγάντια «Σπασμένη Καρέκλα», που δεσπόζει απέναντι από την είσοδο των ΗΕ, μας θυμίζει ότι το «να τα καταφέρουμε» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εντούτοις, ολόκληρη η περιοχή σφύζει από την πρόθεση της συνεργασίας και της θεραπείας ακόμα και μέσα στο χάος, τον ανταγωνισμό, τις ιδιοτελείς πολιτικές ατζέντες και όλα τα συνακόλουθα μειονεκτήματα, εγγενή σε κάθε οργάνωση.

Το θέμα του σεμιναρίου, το οποίο προσέλκυσε 150 άτομα από ένα ευρύ φάσμα, σε ό,τι αφορά το υπόβαθρο, τα επαγγέλματα και τις εθνικότητες, ήταν: «Παγκόσμια Καλή Θέληση, Ηθική Ευθύνη και οι Στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών». Αυτή η πρωτοβουλία των ΗΕ, οι ΣΒΑ και οι 17 φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνουν, τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του τρέχοντος έτους και είναι «ένα παγκόσμιο κάλεσμα δράσης για την εξάλειψη της φτώχιας, την προστασία του πλανήτη και την διασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία». Παρέχουν για όλες τις χώρες στόχους προς υιοθέτηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα παγκόσμια προβλήματά μας, συμπεριλαμβανομένων της φτώχιας, της κλιματικής αλλαγής, της ανισότητας, των παγκόσμιων συγκρούσεων, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές, προς συζήτηση, σήμερα. Αυτοί οι στόχοι για το μέλλον είναι επισήμως γνωστοί ως «Μετασχηματίζοντας τον κόσμο μας: η Ατζέντα του 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.huffingtonpost.co.uk

Η Alex Ratcliffe είναι ανεξάρτητη συγγραφέας, εκπαιδευτικός και μέλος της UNA-UK