Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2014

Ο Κύκλος των Διασκέψεων εστιάζεται από σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, 22-25 Ιανουαρίου. Το θέμα του Φόρουμ αυτό το έτος είναι: Η Αναμόρφωση του Κόσμου: Συνέπειες για την Κοινωνία, την Πολιτική και τις Επιχειρήσεις.

Το ετήσιο Φόρουμ είναι ένα μέρος όπου λαμβάνονται πολλές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τον κόσμο τόσο στο εγγύς όσο και στο απώτερο μέλλον. Τα υποκείμενα θέματα και η γλώσσα που χρησιμοποιείται για την προώθηση του Φόρουμ εκφράζουν βασικές πνευματικές αρχές ως σπερματικές σκέψεις. Και αυτές είναι με τις οποίες εργαζόμαστε, για να τις ενδυναμώσουμε περαιτέρω, οραματιζόμενοι να ανθίζουν και να διαπερνούν την ατμόσφαιρα του Φόρουμ.

Η δηλωμένη πρόθεση του Φόρουμ εγκλείεται στην ακόλουθη δήλωση: «Ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών να δεσμευτούν από κοινού για την βελτίωση της κατάστασης του κόσμου. Οι Στρατηγικοί και Βιομηχανικοί Εταίροι μας είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να αντιμετωπίσουν βασικές προκλήσεις όπως την οικοδόμηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, την άμβλυνση των παγκόσμιων κινδύνων, την προαγωγή της υγείας για όλους, την βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας και την προώθηση της περιβαλλοντικής αειφορίας».

Οι σκεπτόμενοι θα μπορούσαν δικαίως να ρωτήσουν τι είναι «βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη»; Και τι αυτή η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι για τις χώρες του Βορρά και τις χώρες του Νότου; Ιδιαίτερα στον Βορρά, υπάρχει ανάγκη να φύγουμε από την πορεία του αυξανόμενου καταναλωτισμού και μιας οικονομίας που στηρίζεται στην εξάντληση των φυσικών πόρων.

Από πνευματική άποψη η οικονομία πρέπει να θεωρηθεί ευρύτερα. Το φυσικό ανθρώπινο μοτίβο της κατανάλωσης και της παραγωγής λαμβάνει χώρα σε όλα τα επίπεδα – νοητικό, συναισθηματικό και φυσικό. Οι ανάγκες και τα χαρίσματα μοιράζονται σε σχέση με τους άλλους. Η ανάπτυξη συμβαίνει καθώς αντλούμε από το πνευματικό μας κεφάλαιο - οι λανθάνουσες ικανότητες αναπτύσσονται και η παραγωγή μοιράζεται με τους άλλους . Οι οικονομικές ανταλλαγές υπάρχουν καθώς οι ανάγκες καλύπτονται από τις προμήθειες. Ο κυρίαρχος παράγοντας συμβολής στην θεία κυκλοφοριακή ροή είναι η ποιότητα και το κίνητρο με τα οποία εμποτίζουμε το έργο, παρά η μορφή του ίδιου του προϊόντος.

Το ανταγωνιστικό σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας και της αγοράς των αγαθών και υπηρεσιών όπως σήμερα λειτουργεί προωθεί την απληστία και τον εμπλουτισμό των λίγων εις βάρος των πολλών. Όπως η Αλίκη Μπέιλη και άλλοι πνευματικοί δάσκαλοι, όπως ο Ρούντολφ Στάινερ επισημαίνουν, η οικονομία που επικεντρώνεται στην πραγματική ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη (νοητική και συναισθηματική καθώς και φυσική), ευνοεί τον ανταγωνισμό προς τον ίδιο τον εαυτό μας. Θα πρέπει να ψάχνουμε για τα εκπαιδευτικά συστήματα που στοχεύουν στην αύξηση του πνευματικού πλούτου του κάθε ατόμου και να ενθαρρύνουν τον μερισμό αυτού του πλούτου με τον κόσμο.

Οι πραγματικές ζώσες ιδιότητες που επενδύονται στο έργο από κάθε άτομο αποτελούν ένα «κύμα δώρου» από πνευματικές ιδιότητες που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους σαν ένα. Η οικονομία που βασίζεται σε μια απελπισμένη ανάγκη να αποκτήσουμε και να συσσωρεύσουμε πράγματα για τον εαυτό, εμποδίζει την κυκλοφορία του κύματος δώρου.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ: "Η παγκόσμια οικονομία πλέει σε αχαρτογράφητα νερά στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Με στόχο την οικοδόμηση και τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης κατά νου, το Φόρουμ ηγείται των προσπαθειών για να επανεξετάσουμε την ανάπτυξη των υποδομών, να αναμορφώσουμε τον υπεύθυνο καπιταλισμό και να ενθαρρύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών."

Με αυτά κατά νου, ο Κύκλος των Διασκέψεων θα εργάζεται υποκειμενικά για την ενδυνάμωση αυτού του στόχου και προσβλέπουμε στην ένωσή μας σε αυτό το πνεύμα, για να ενισχύσουμε τα χέρια εκείνων των μελών του νέου ομίλου των υπηρετών του κόσμου που θα είναι παρόντες σε αυτό το Φόρουμ. Το κοινό μας έργο διαρκεί μέχρι τη λήξη του Φόρουμ στις 25 Ιανουαρίου.

Learn more about the Cycles of Conference project >

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Παγκόσμια Καλή Θέληση στα Κοινωνικά Δίκτυα