Η Ελευθερία είναι μία εκ πρώτης όψεως απλή ιδέα, αλλά έχει βαθιές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Συγκεκριμένα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές της κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η «Αραβική Άνοιξη» αποκάλυψε ότι η επιθυμία για πολιτικές ελευθερίες, που πολλοί στη Δύση έχουν ως δεδομένη, είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να ανατρέψει μακροχρόνια καθεστώτα. Από την άλλη πλευρά, οι ταραχές στη Βρετανία έχουν οδηγήσει τουλάχιστον μερικούς πολιτικούς να προτείνουν την περιστολή των τρεχουσών ελευθεριών. Και οι δύο περιπτώσεις δείχνουν, με διαφορετικό τρόπο, ότι το επίπεδο της ελευθερίας σε μια κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ως κάτι το σταθερό, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια εξελισσόμενη, δυναμική διαδικασία. Με αυτό κατά νου, η Παγκόσμια Καλή Θέληση θα διερευνήσει το θέμα «Ελευθερία και Πνευματική Ασφάλεια» στο ετήσιο σεμινάριό μας στο Λονδίνο, την Νέα Υόρκη και την Γενεύη, το Σάββατο 29 Οκτ (βλ. σχετικά την προκήρυξη για περισσότερες λεπτομέρειες).

 

Τα άρθρα σε αυτήν την έκδοση σχετίζονται όλα με το θέμα της ελευθερίας από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Στο άρθρο Ελευθερία και Παγκόσμια Ιθαγένεια, η ελευθερία εξετάζεται τόσο στην ευρεία φιλοσοφική και πνευματική άποψη, όσο και σε σχέση με τις πολύ πρακτικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Συνδέεται με την ικανότητα του ατόμου να εκφράζει πληρέστερα την ενοικούσα ψυχή του. Ένα από τα κύρια συμπεράσματα είναι ότι, προκειμένου η ελευθερία να απολαμβάνεται πλήρως από οποιοδήποτε πρόσωπο, πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και έτσι όλοι οι άνθρωποι της καλής θέλησης έχουν την ευθύνη να επιδιώξουν την ενίσχυση της ελευθερίας, οπουδήποτε τούτο είναι δυνατόν. Και ένας από τους τρόπους με τους οποίους αυτή η διαδικασία της ενίσχυσης της ελευθερίας μπορεί να προκύψει είναι μέσα από την πρακτική κατανομή των πλανητικών πόρων μέσω της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, όπως συζητείται στο άρθρο Καλή Θέληση: Το Πνεύμα του Μοιράσματος. Η σύνδεση μεταξύ μοιράσματος μέσω της βοήθειας και της επέκτασης της ελευθερίας είναι κάπως έμμεση και δεν είναι κάτι το εγγυημένο – εξ άλλου, η διαφθορά είναι ένας πάντοτε τρέχων κίνδυνος. Αυτό όμως που είναι σαφές είναι ότι, χωρίς το μοίρασμα σε διεθνές επίπεδο, αυτές τούτες οι προϋποθέσεις για κάποιες οικονομικές ελευθερίες, όπως είναι η χρηματοδότηση για την υγειονομική περίθαλψη ή την στέγαση, μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά.

Η υγειονομική περίθαλψη και η επαρκής στέγαση μερικές φορές περιγράφονται ως δικαιώματα και είναι μεταξύ των βασικών δικαιωμάτων που ορίζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διαφορετικά έθνη-κράτη με διαφορετικά πολιτικά συστήματα έχουν καταλήξει σε πολύ διαφορετικές ερμηνείες του πόσο πολύ ο κάθε πολίτης έχει δικαιώματα. Το άρθρο Δικαίωμα επιδιώκει να θέσει αυτήν τη συζήτηση στο πλαίσιο των περίφημων Τεσσάρων Ελευθεριών που εκφράστηκαν από τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Και ένας τομέας στον οποίο πολλά έθνη-κράτη θα μπορούσαν να βελτιωθούν θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις μειονότητες των οποίων ο πολιτισμός διαφέρει από τον πολιτισμό της πλειονότητας. Ιστορικά, τέτοιου είδους μειονότητες έχουν την τάση να διαπιστώνουν ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους είναι πιο περιορισμένες από αυτές της πλειονότητας. Το άρθρο Πολιτισμικά Ευαίσθητοι προτείνει ένα νέου είδους επάγγελμα, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην διασφάλιση ότι οι μειονότητες αντιμετωπίζονται δίκαια – πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή όπου οι πολιτισμοί αναμειγνύονται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με την Αλίκη Μπέιλη: «Η αρχή της ελευθερίας είναι μία ενζυμική ενέργεια που μπορεί να διαπεράσει την ενέργεια κατά ένα μοναδικό τρόπο... Αυτή η αρχή της ελευθερίας είναι μία από τις ιδιότητες της Θεότητας (όπως η θέληση, η αγάπη και ο νους) για τις οποίες η ανθρωπότητα γνωρίζει προς το παρόν λίγα. Η ελευθερία για την οποία οι άνθρωποι πολεμούν είναι μια από τις κατώτατες όψεις της κοσμικής αυτής ελευθερίας η οποία συνδέεται με ορισμένες εξελικτικές αναπτύξεις που επιτρέπουν στην ζωή ή την όψη πνεύμα να ελευθερωθεί από την κρούση, την επαφή και την επίδραση της ουσίας». (Αλίκη Μπέιλη, Πραγματεία επί των Επτά Ακτίνων, Τόμος V, σ. 436). Είναι, ίσως, επειδή η αρχή της ελευθερίας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο μυστήριο, που δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα μιας κοινωνίας μέσα στην οποία κάθε μέλος να είναι πραγματικά ελεύθερο. Στο σεμινάριό μας εφέτος με θέμα «Ελευθερία και Πνευματική Ασφάλεια», ελπίζουμε να εξερευνήσουμε αυτό το μυστήριο μαζί με τους προσκεκλημένους ομιλητές μας και σας προσκαλούμε ένθερμα να βρεθείτε μαζί μας.

Freedom and World Citizenship

The concept of freedom is currently at the forefront of thought in connection with the rising of the peoples in the Arab world in search of the freedoms that other nations enjoy.

Περισσότερα

Aid and the Spirit of Sharing

In the writings of Alice Bailey, it is said that the great spiritual achievement and evolutionary event of our age will be the communion and human relationships established among all peoples, enabling people everywhere to sit down together in the Presence of the Christ and share the bread and wine (symbols of nourishment).

Περισσότερα

Entitlement

The question of entitlement is much in the public mind today. In principle, an entitlement is a guarantee of access to benefits because of inherent rights or by law. Entitlements are the benefits which a society guarantees to everyone who meets established conditions of need. They are intended to promote social equality and to protect those who would otherwise be vulnerable.

Περισσότερα

Cultural Sensitives – a new vocation for a world of intermingling cultures

“Multiculturalism” is a term which has been in the news recently, as a number of politicians, including the German Chancellor, Angela Merkel, and the British Prime Minister, David Cameron, have expressed doubts about its success within their countries.

Περισσότερα

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Παγκόσμια Καλή Θέληση στα Κοινωνικά Δίκτυα