Ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται ως η εποχή των πόλεων. Το εύκολο θα ήταν να απαισιοδοξεί κανείς για τις σύγχρονες πόλεις με τις υπερμεγέθεις υποδομές, το κυκλοφοριακό, τα γκέτο, τις φτωχογειτονιές, τις παραγκουπόλεις, τους αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς παραλογισμούς. Εξωτερικά μοιάζουν με γιγάντια μηχανή που μετασχηματίζει ασταμάτητα πρώτες ύλες στο κάθε λογής προϊόν που μπορεί να συλλάβει η ανθρώπινη εφευρετικότητα. Αν όμως θα μπορούσαμε να οραματιστούμε αυτή την εφευρετικότητα από την εσωτερική πλευρά, θα μπορούσαμε τότε να φανταστούμε τις πόλεις σαν μεγάλες πύρινες σπείρες δημιουργικότητας και μαγνητισμού σε τομείς όπως η επιστήμη, η τέχνη και η θρησκεία. Θα μπορούσαμε να τις δούμε σαν παλλόμενες μηχανές αλλαγής, που προωθούν μέσα στην ανθρώπινη συνείδηση νέες εσωτερικές θεάσεις. Και σε μια εποχή ταξιδιών και μεταναστεύσεων διεθνώς, οι πόλεις ασφαλώς γίνονται χωνευτήρια, τόποι όπου συναντώνται και συγχωνεύονται πολιτισμοί, συνθέτοντας νέες μορφές ζωής. Η Αλίκη Μπέιλη προτείνει να θεωρούμε τις πόλεις ως σημεία εισαγωγής πνευματικών ενεργειών και προσδιορίζει ορισμένες πόλεις ως ιδιαίτερα σημαντικές για τη σημερινή ανθρωπότητα: Η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Γενεύη, το Ντάρτζηλινγκ, και το Τόκυο. Ταυτίζει μάλιστα αυτές τις πόλεις με κέντρα συνείδησης εντός του πλανήτη και υποδεικνύει τις ακτίνες τους, (που είναι οι ποιότητες που τις διέπουν), και οι οποίες ενεργοποιούν το κάθε κέντρο τόσο στην κατώτερη όσο και ανώτερη όψη του.1 Αν στοχαστούμε αυτές τις ιδέες ίσως μπορέσουμε να βοηθηθούμε και να κατανοήσουμε την κατεύθυνση προς την οποία κατευθύνεται η ανθρωπότητα γενικότερα, ιδιαίτερα όταν αυτές εξετάζονται υπό το πρίσμα του συμπλέγματος των ακτινών που χαρακτηρίζουν το κάθε έθνος. Αυτό ήταν ένα θέμα που εξέταζε το σεμινάριο του 2007 της Παγκόσμιας Καλής Θέλησης, του 2007 Εφελκύοντας την Ψυχή των Εθνών.2

Υπάρχει μια σειρά τομέων στους οποίους οι πόλεις μπορούν, και θα πρέπει, να βελτιωθούν: Σε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη υπάρχει το ζήτημα των υποβαθμισμένων περιοχών και της αστικής φτώχειας που αντιπροσωπεύουν. Ως προς τη βιωσιμότητα υπάρχει το ζήτημα της επιβάρυνσης και η ζημιά που προκαλούν οι πόλεις στην ύπαιθρο χώρα που τις περιβάλει. Σε σχέση με τις ορθές σχέσεις μεταξύ των πολιτών υπάρχει το τεράστιο ζήτημα του πώς (και από ποιόν) ελέγχεται ο αστικός σχεδιασμός, ώστε να επωφελούνται εξ ίσου όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στην πόλη. Στα άρθρα που ακολουθούν εξετάζουμε τις απόψεις ομάδων και προσώπων που προσπαθούν να καταπιαστούν με όλα αυτά τα ζητήματα - κάποιοι έχοντας υπόψη τους την άμεση ανάγκη, και κάποιοι με ένα όραμα πιο μελλοντικό. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες χρειάζονται την υποστήριξη των ανθρώπων καλής θέλησης προκειμένου το μέλλον να δει τις πόλεις να αξιοποιούν ολόκληρη τη δυναμική τους, η οποία συνίσταται στη δημιουργία ορθών σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και του πλανήτη.

Αν θέλουν να εμβαθύνουν στη σημασία που έχει το έργο των αγροτών και η σημασία της γεωργίας στην εποχή μας, οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες ίσως θελήσουν να συμβουλευτούν στο διαδίκτυο το άρθρο World Food Stocks Dwindling Rapidly, UN Warns «Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν, τα Παγκόσμια Απόθεμα Τροφίμων μειώνονται ραγδαία», (www.stwr.net/content/view/2533/1/) στην ιστοσελίδα του Share the World’s Resources «Μερισμός των Πόρων του Κόσμου».

1. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: The Destiny of the Nations, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα.

2. Για υλικό σχετικό με το σεμινάριο αυτό, παρακαλούμε γράψτε μας στη διεύθυνση που καταχωρείται στην τελευταία σελίδα.

Audio version

Windows (wma) Apple (mp3)

H Πόλη και το Σχέδιο

Μία διερεύνηση των επιπτώσεων που, ο σχεδιασμός και η οικοδόμηση των πόλεων, έχουν στις ορθές ανθρώπινες σχέσεις.

Περισσότερα

Σημάδια Αλλαγής

Μια ματιά στην αναγκαιότητα οι πόλεις να γίνουν πιο βιώσιμες και πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό.

Περισσότερα

Η Θεραπεία των Αστικών Κοινωνικών Χασμάτων

Μία διερεύνηση των αστικών κοινωνικών ανισοτήτων και μερικοί από τους ομίλους που ασχολούνται ενεργά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Περισσότερα

Πρωτοβουλίες Συνεργατών

Συνεργασία με θέμα Η Εφέλκυση της Ψυχής των Εθνών.

Περισσότερα

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Παγκόσμια Καλή Θέληση στα Κοινωνικά Δίκτυα