Ατομικη Ευθυνη  στην Εποχη τησ  Τεχνητησ Νοημοσύνησ


Ο Άντριου Μπίνστοκ είναι προγραμματιστής λογισμικού ανοικτού κώδικα και πρώην αρχισυντάκτης του περιοδικού Java Magazine. Στις αρχές της σταδιοδρομίας του διετέλεσε επικεφαλής των τεχνολογικών προβλέψεων της Price Waterhouse.

Το 1999, όταν το διαδίκτυο γινόταν δημοφιλές, αλλά ο ιστός ήταν ακόμη πολύ ανώριμος, η Price Waterhouse δεχόταν πολλές πιέσεις από τους πελάτες της για να προβλέψει τι επιπτώσεις θα είχαν το διαδίκτυο και ο ιστός. Η απάντησή μας, η οποία θεωρώ ότι επιβεβαιώθηκε, ήταν ότι το διαδίκτυο θα σε έκανε να γίνεις περισσότερο αυτός που πραγματικά είσαι. Αν δηλαδή είσαι κάποιος σκληρά εργαζόμενος, θα σου επιτρέψει να εργαστείς περισσότερο. Αν είσαι οκνηρός, θα σε βοηθήσει να βρεις τρόπους να τεμπελιάσεις ακόμη περισσότερο. Και, αν αγαπάς τη μαγειρική, θα έχεις  να μαγειρέψεις με τρόπους που δεν είχες σκεφτεί ποτέ, και ούτω καθεξής.

Σήμερα, βρισκόμαστε στην ίδια θέση σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη όπως ήμασταν το 1999 με το Διαδίκτυο. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο τεράστιων αλλαγών και ανακατατάξεων. Όπως και με το Διαδίκτυο, οι αλλαγές αυτές θα επεκταθούν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Επιπρόσθετα, θα μας επιφορτίσουν με ευθύνες. Αν ήμουν υποχρεωμένη να κάνω μια πιθανά σίγουρη υπόθεση για τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα έλεγα ότι: θα σας κάνει να γίνετε ακόμα περισσότερο αυτό που είστε, πλην όμως θα απαιτήσει από εσάς περισσότερα από όσα απαιτούσε το διαδίκτυο.

Πρωταρχική, ανάμεσα σ’ αυτές τις απαιτήσεις, θα είναι η ανάληψη νέων ευθυνών, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην ευρύτερη χρήση των πληροφοριών στην καθημερινή ζωή. Ο Μαρκ Τουέιν παρατήρησε κάποτε: «Ένα ψέμα μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου, ενόσω η αλήθεια φοράει ακόμη τα παπούτσια της». Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην συμμετέχουμε στο ταχύτατο ταξίδι του ψεύδους και να βοηθήσουμε την αλήθεια να φορέσει τα παπούτσια της πιο γρήγορα. Πώς θα αποφύγουμε να βοηθήσουμε ένα ψέμα να διαδοθεί; Το πρώτο και κύριο είναι να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε περιεχόμενο του οποίου την αλήθεια δεν γνωρίζουμε. Ούτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ούτε στον προφορικό λόγο. Αυτό φαίνεται αυτονόητο, έως ότου προκύψει στην πορεία μας κάποια ασυνήθιστη πληροφορία που τυχαίνει να ταιριάζει με την προτιμώμενη αφήγησή μας. Τότε, είναι που θα θέλαμε να τη μοιραστούμε με όλους.

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει θαυμάσιες εξελίξεις, αν και θα επιβάλει μια σειρά από πειθαρχίες σε ανθρώπους σκεπτόμενους που θα χρειαστεί να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον εργασιακό χώρο και να οξύνουν τη διάκρισή τους σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, ιδίως στο διαδίκτυο. Αυτό το τελευταίο απαιτεί προσπάθεια. Και, όπως και εσείς, υπάρχουν πολλές φορές που εγώ και άλλοι θα θέλαμε να μοιραστούμε κάτι χωρίς να χρειάζεται να επαληθεύσουμε τις πηγές και να ελέγξουμε τις λεπτομέρειες. Η απερίσκεπτη κοινοποίηση τέτοιου είδους, καθώς και η σκόπιμη κοινοποίηση που γίνεται από κακόβουλους παράγοντες, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ψέματα διαδίδονται με τέτοια ταχύτητα σε όλο τον κόσμο.

Βίντεο στο: https://bit.ly/3v2UB3q

Κατεβάστε το Δελτίο σε PDF

Πηγαίνετε στην Αρχική Σελίδα του Δελτίου

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Παγκόσμια Καλή Θέληση στα Κοινωνικά Δίκτυα