h Δυναμη  να Σκεφτομαστε  αφ’ Εαυτου μασ


Εμπνευσμένοι από τα κείμενα της Αλίκης Μπέιλη και της Άγκνι Γιόγκα, καθώς και από τη δική τους έρευνα, οι συγγραφείς, εκπαιδευτές και λέκτορες Φρεντερίκ και Πατρίς Μπρασέρ ανέπτυξαν την  Psychosophy Ψυχοσοφία («σοφία της ψυχής») ως έναν τρόπο που διερευνά τις διασταυρώσεις μεταξύ φιλοσοφίας, πνευματικότητας και ψυχολογίας.

Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι στο ένα ή στο άλλο επίπεδο για όλα όσα συμβαίνουν, επειδή η συνειδητότητα όλων μας είναι αυτή που δημιουργεί τους κόσμους στους οποίους ζούμε. Εκπαιδεύοντας τον εαυτό μας να θέτουμε προτεραιότητα στη συνείδηση αντί στις μορφές σημαίνει ότι βάζουμε τέλος σε συγκεκριμένες ψευτολύσεις και αφιερώνουμε όλη μας την προσοχή στη δύναμη της ανθρώπινης συνείδησης.

Ας μη φοβόμαστε, ως εκ τούτου, τη δυσοίωνη εικόνα που μας παρουσιάζει ο κόσμος σήμερα ή για το τι πρόκειται να συμβεί αύριο, καθώς όλα είναι μια πορεία διδαχής και μακροπρόθεσμα μπορούν να βοηθήσουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων να εξελιχθούν προς ορθότερες σχέσεις. Εφόσον σήμερα μας ανησυχεί το πλήθος των ψεύτικων ειδήσεων που κυκλοφορούν και αυξάνονται στο διαδίκτυο, εφόσον η χειραγώγηση των πληροφοριών, των εικόνων και του ήχου συνεχίζει να αυξάνει, η ανθρωπότητα οδηγείται αναποφευκτα στην ανάγκη για ανάπτυξη νοητικής διάκρισης. Πρόκειται για μια ραγδαία εξέλιξη που λαμβάνει χώρα, η οποία θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας τον κόσμο του «μ’ αρέσει - δεν μ’ αρέσει» που είναι τόσο αγαπητός στα συναισθήματα. Κάτι τέτοιο θα αναγκάσει την ανθρωπότητα να σκέπτεται όλο και περισσότερο, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των αλυσιδωτών αντιδράσεων που πολύ συχνά δηλητηριάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Κατά παρόμοιο τρόπο, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε την έλευση του Chat-GPT, αυτού του θαυμαστού προγράμματος, ικανού να παράγει άρθρα ή δοκίμια αντλώντας από κάθε καταγεγραμμένη γνώση του κόσμου, εμβαθύνοντας στη μνήμη των γνώσεων που απέκτησε η ανθρωπότητα. Πρόκειται για ένα έξυπνο εργαλείο υψηλών επιδόσεων, έναν εξαιρετικής κατάρτισης συντάκτη που θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί από την ανθρωπότητα, αλλά που δεν θα μπορέσει ποτέ να εφεύρει κάτι καινούργιο, διότι δεν σκέπτεται.

Η Αλίκη Μπέιλη επισήμανε ότι το πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι καθαυτή η λανθασμένη σκέψη της, αλλά ότι δεν σκέπτεται. Έτσι, στο σημείο που φτάσαμε, είμαστε πραγματικά αντιμέτωποι με την ανάγκη να αντιληφθούμε τι σημαίνει κάποιος να σκέπτεται. Με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστεί σταδιακά να διαφοροποιήσουμε ανάμεσα στις ικανότητες σύνταξης γνώσεων του ChatGPT και στην πραγματική δύναμη του να σκέπτεται κάποιος για τον εαυτό του.

Θα μπορούσαμε να φέρουμε άπειρα παραδείγματα για όσα μας φαίνονται ως κίνδυνοι που προκύπτουν από την πρόοδο της εφαρμοσμένης επιστήμης και τεχνολογίας στις ζωές ενός αυξανόμενου αριθμού ατόμων. Οπότε λοιπόν, εξετάζοντας αποκλειστικά την πραγματιστική και ωθούμενη από τα γεγονότα εμφάνιση του πολιτισμού μας, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν δούμε, όμως, τι συμβαίνει από την άποψη της συνείδησης, αντιλαμβανόμαστε πόσα πολλά διδασκόμαστε και πόσο πολύ εξελισσόμαστε.

Βίντεο και αντίγραφο κειμένου στο: https://bit.ly/3Tt2vgx

Κατεβάστε το Δελτίο σε PDF

Πηγαίνετε στην Αρχική Σελίδα του Δελτίου

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Παγκόσμια Καλή Θέληση στα Κοινωνικά Δίκτυα