Ενημερωτικό Δελτίο 2021 #3 - Υφαίνοντας ξανά τον Ιστό της Κοινωνίας


Στα αρχικά της στάδια η πανδημία αναθέρμανε ένα αίσθημα κοινοτικού πνεύματος και υποστήριξης, με τοπικές πρωτοβουλίες που αναδύθηκαν προς αρωγή των πλέον ευάλωτων, καθώς και με εκδηλώσεις εκτίμησης για το καθημερινό σθένος και τις θυσίες των εργαζομένων σε νευραλγικές θέσεις. Στην πορεία της, όμως, παρουσιάζονται ενδείξεις υποχώρησης αυτής της τάσης, καθώς άνθρωποι και έθνη υπαναχωρούν σε μια επιθυμία για αποκατάσταση της «κανονικότητας». Το «γνωστό και συνηθισμένο» («Business as usual») ανταγωνίζεται την «καλύτερη ανοικοδόμηση» («Build back better»). Τώρα, επομένως, είναι μια καλή στιγμή για να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ορισμένες από τις πολλές ομάδες και πρωτοβουλίες που επιδιώκουν ενεργά την αναγέννηση της κοινωνίας, έτσι ώστε όλοι οι ανθρώπινοι όμιλοι και κάθε βασίλειο της φύσης να συνυπάρχουν αρμονικά.

Κεντρικό θεμέλιο της κοινότητας αποτελεί μια αίσθηση συλλογικής ευθύνης για συνεργασία. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο που στοχεύουν στην προώθηση μιας τέτοιας αίσθησης και σε αυτό το τεύχος παρουσιάζουμε μερικά παραδείγματα.

Με βάση αυτή την άποψη, που υποστηρίζεται από πολλές τέτοιες ομάδες, ότι είναι σημαντικό, παγκόσμιες ιδέες να βρίσκουν εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο, τα πρότζεκτ που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό από διεθνείς συνεργασίες, εθνικά εγχειρήματα και τοπικές πρωτοβουλίες. 

Όλα τα άρθρα είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με τους ιστότοπους των παρουσιαζόμενων ομάδων.

Involve || P2P Foundation || Doughnut Economics Action Lab || Common Earth || Wellbeing Economy Alliance || Ceinture Aliment-Terre Liégeoise || ImaginationLancaster || Ouishare || Empty Shop || Open Source Ecology || Regeneration International || Essential Partners


Το Involve (www.involve.org.uk) χεύει στη δόμηση μιας πιο δυναμικής δημοκρατίας, με τους πολίτες στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων.

Το Involve υποστηρίζει ότι χρειάζεται να προβούμε σε σημαντικές επιλογές ως κοινωνία. Όμως, η πολιτική συχνά δεν λειτουργεί όπως θα όφειλε. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι που το σύστημα δεν λειτουργεί για αυτούς. Και όλοι διακατέχονται από ένα αίσθημα διχασμού, δυσπιστίας και αδυναμίας.

Στον αντίποδα, το όραμα του Involve είναι αυτό μιας δυναμικής δημοκρατίας, με τους ανθρώπους στον πυρήνα της λήψης αποφάσεων, προκειμένου η λήψη αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι περισσότερο:

  • Ανοιχτή – έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κατανοούν, να έχουν λόγο και να καθιστούν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων υπόλογους, για τις πράξεις και την απραξία των κυβερνήσεών τους.
  • Συμμετοχική – έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν την ελευθερία, την υποστήριξη και την ευκαιρία να διαμορφώνουν τις κοινότητές τους και να έχουν λόγο σε αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους και
  • Διαβουλευτική – έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ανταλλάσσουν και να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές απόψεις, να κατανοούν τις συγκρούσεις, να βρίσκουν κοινό έδαφος και να δημιουργούν ένα κοινό όραμα για την κοινωνία.

Υπάρχει μια πλειάδα από δημοκρατικές καινοτομίες – από συνελεύσεις πολιτών μέχρι την ανοιχτή συμμετοχική θέσπιση νόμων, που αποκαλείται crowdlaw, («την πρακτική χρήσης τεχνολογίας στην αξιοποίηση της νοημοσύνης και της τεχνογνωσίας του κοινού ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της νομοθεσίας»), πρωτοβουλίες πολιτών για συμπαραγωγή – που   θέτουν τους ανθρώπους στο κέντρο της λήψης αποφάσεων διαμορφώνοντας αυτές τις αξίες. Η ενσωμάτωση αυτών των αξιών στην καρδιά της βρετανικής δημοκρατίας σημαίνει, ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να διαμορφώνουν τις αποφάσεις που αφορούν τις ζωές τους.
Μια δημοκρατία ανοιχτού τύπου, συμμετοχική και διαβουλευτική στον πυρήνα της θα αποτελούσε εγγύηση, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων και αξιοποιούν στο έπακρο αυτά που μπορούν να προσφέρουν. Θα διασφάλιζε, ότι η πολιτική εξουσία κατανέμεται πιο ομοιόμορφα σε ολόκληρη την κοινωνία, και ο καθένας θα είχε τη δυνατότητα να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής, ανεξάρτητα από την κατάσταση ή την θέση που βρίσκεται.

Ο διάλογος είναι ουσιώδης στη γεφύρωση διαφορών ανάμεσα σε κοινότητες και στη δόμηση μιας ισχυρής, συνεκτικής και ευημερούσας κοινωνίας. Όταν οι άνθρωποι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο και τους δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούν σε ένα κοινό έργο, εδραιώνουν κατανόηση και εμπιστοσύνη και συχνά βρίσκουν ότι συμφωνούν σε πολύ περισσότερα θέματα από όσα διαφωνούν. Μια δημοκρατία ανοιχτή, συμμετοχική και διαβουλευτική στον πυρήνα της θα μας επέτρεπε να κατανοήσουμε διαφορετικές προοπτικές, να θέσουμε υπό διαπραγμάτευση τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε ένα κοινό όραμα για την κοινωνία.

Το όραμα βασίζεται  στη δημιουργία ευκαιριών, ώστε οι άνθρωποι να βρίσκουν κοινό έδαφος με ανθρώπους διαφορετικούς από τους ίδιους.. §



Tο P2P Foundation (https://p2pfoundation.net) από το 2005 ερευνά, καταγράφει και υποστηρίζει τη δυνατότητα για ομότιμες (peer-to-peer - P2P) προσεγγίσεις στη βάση των Κοινών Αγαθών (Commons) για αλλαγή στην κοινωνία και την συνείδηση. Το Ίδρυμα P2P είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ένα παγκόσμιο δίκτυο, αφιερωμένο στην προάσπιση και έρευνα της δυναμικής του P2P, προσανατολισμένου στα κοινά αγαθά της κοινωνίας. 

Το P2P είναι μια συντομογραφία του «peer to peer», που μερικές φορές περιγράφεται επίσης ως «πρόσωπο με πρόσωπο» («person to person») ή «άνθρωπος με άνθρωπο» («people to people»). Η ουσία του P2P είναι αυτή η αμεσότητα σχέσης και τα κύρια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία κοινών αγαθών μέσω ανοιχτών, συμμετοχικών διαδικασιών παραγωγής και διακυβέρνησης.
  • Εγγυημένη παγκόσμια πρόσβαση μέσω αδειών όπως Creative Commons, GPL, Peer Production Licence.

Το P2P είναι μια διαδικασία ή δυνατότητα που μπορεί να βρεθεί σε αρκετές κοινότητες και κινήματα που αυτο-οργανώνονται γύρω από την συν-δημιουργία κουλτούρας και γνώσης. Ευρύτερα γνωστά παραδείγματα είναι το κίνημα ελεύθερου/ανοικτού λογισμικού, η ελεύθερη κουλτούρα, ο ανοιχτός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, και ανοιχτή πρόσβαση σε εκπαίδευση και επιστήμη.

Τα «Κοινά Αγαθά» (Commons) είναι μια ιδέα και πρακτική που προσελκύει σταθερά αυξανόμενη προσοχή και υποστηρικτές. Με βαθιές ρίζες στην ανθρώπινη ιστορία, δύσκολα μπορεί να βρεθεί ένας και μοναδικός ορισμός που να καλύπτει την ευρύτητα της δυναμικής του για κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική αλλαγή. Τα Commons αποδεικνύουν πλέον την δύναμή τους ως ένα «βασικό συστατικό» αλλαγής σε διαφορετικά σημεία και περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο.

Κοινότητες, αξίες και πρακτικές, προσανατολισμένες στο P2P και τα Κοινά Αγαθά είναι πλέον όλο και περισσότερο παρούσες στον τομέα της φυσικής παραγωγής μέσω ανοιχτού σχεδιασμού, περιεκτικής οικονομίας και συνεργασίας σε hacker/makerspaces και Fab-lab. Αυτά τα κινήματα αντιπροσωπεύουν μια πολιτιστική μετάβαση προς νέα είδη δημοκρατικής και οικονομικής συμμετοχής, για τα οποία πιστεύουμε ότι σπέρνουν τους σπόρους για ένα πιο βιώσιμο και ισότιμο μέλλον.

Το Ίδρυμα P2P, με την ιδιαίτερή του επικέντρωση στη σχέση των Κοινών Αγαθών και των πρακτικών peer-to-peer, υποστηρίζει αυτή τη μετάβαση των Αγαθών, προωθώντας τον μερισμό γνώσης και την ανάπτυξη εργαλείων για τη δημιουργία μιας κοινής αξίας  και διευκολύνοντας την ανοιχτή, συμμετοχική συμβολή σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το Ίδρυμα P2P υπάρχει ως ένα «οργανωμένο δίκτυο» που μπορεί να προωθήσει τη δημιουργία δικτύων, χωρίς ωστόσο να τα κατευθύνει. «Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να λειτουργούμε ως θερμοκοιτίδα και καταλύτης για το αναδυόμενο οικοσύστημα, εστιάζοντας στα “κομμάτια που λείπουν” και στην αλληλεπίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύτερο κίνημα».  §


Το DEAL, the Doughnut Economics Action Lab (https://doughnuteconomics.org) αποσκοπεί στην μετατροπή της «Οικονομίας του Doughnut» από μια ριζοσπαστική ιδέα σε μια δράση μετασχηματισμού.

Το Doughnut παρέχει ένα όραμα για το τί σημαίνει ευημερία για την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα – και η Οικονομία του Doughnut διερευνά τη νοοτροπία και τους τρόπους σκέψης που χρειάζονται προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

Δημοσιευμένη για πρώτη φορά το 2012, σε μια έκθεση της Oxfam από την Kate Raworth, η ιδέα του Doughnut περιλαμβάνει δύο ομόκεντρους δακτυλίους: μια κοινωνική βάση, για να διασφαλίζεται ότι κανείς δεν θα στερείται τα αναγκαία προς το ζην και ένα ανώτατο περιβαλλοντικό όριο, που διασφαλίζει ότι η ανθρωπότητα δεν θα υπερβαίνει συλλογικά τα πλανητικά όρια προστασίας των συστημάτων που στηρίζουν τη ζωή στη Γη. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο συνολικά όρια διαμορφώνεται ένας χώρος σε σχήμα ντόνατ (doughnut) που είναι οικολογικά ασφαλής όσο και κοινωνικά δίκαιος: ένας χώρος στον οποίο η ανθρωπότητα μπορεί να ευημερήσει.

Η ιδέα έχει επηρεάσει την διεθνή σκέψη, από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το κίνημα Occupy.

Στο βιβλίο της, Η οικονομία του doughnut: επτά τρόποι σκέψης ως οικονομολόγοι του 21ου αιώνα (Doughnut Economics), που κυκλοφόρησε το 2017, η Kate διερεύνησε περαιτέρω τα οικονομικά κριτήρια που απαιτούνται για να φέρουν την ανθρωπότητα στο doughnut, συγκεντρώνοντας ιδέες από διαφορετικές οικονομικές απόψεις με τρόπο κατανοητό για όλους. Το βιβλίο σύντομα έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και πλέον έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. 

Το Doughnut αποτελεί μια πυξίδα για την ανθρώπινη ευημερία στον 21ο αιώνα, αποσκοπώντας στην κάλυψη των αναγκών κάθε ανθρώπου μέσα από τους πόρους του ζωντανού πλανήτη..

Εάν στόχος του 21ου αιώνα είναι η κάλυψη των αναγκών του συνόλου των ανθρώπων με τα μέσα του ζωντανού πλανήτη –με άλλα λόγια, η είσοδος στο Doughnut– τότε πώς μπορεί η ανθρωπότητα το επιτύχει; Όχι, πάντως, με τα οικονομικά κριτήρια και τις θεωρίες του περασμένου αιώνα. 

Η Οικονομία του Doughnut προτείνει μια οικονομική άποψη κατάλληλη για τις συνθήκες και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Δεν πρόκειται για μια δέσμη από πολιτικές και θεσμούς, αλλά πολύ περισσότερο για έναν τρόπο σκέψης βασισμένο στην βιώσιμη και περιεκτική δυναμική που επιτάσσει αυτός ο αιώνας. Αντλώντας από την συλλογιστική διαφόρων σχολών οικονομικής σκέψης –συμπεριλαμβανομένων της περιβαλλοντικής, φεμινιστικής, θεσμικής, συμπεριφορικής και των πολύπλοκων οικονομικών συστημάτων– παρουσιάζει επτά τρόπους θεώρησης, με το σκεπτικό οικονομολόγου του 21ου αιώνα, προκειμένου να οδηγήσει τις διεθνείς οικονομίες στο ασφαλές και δίκαιο για την ανθρωπότητα περιβάλλον.

Πρωταρχικό ζητούμενο της Οικονομίας του Doughnut είναι να αλλάξει την στόχευση – από διαρκή αύξηση του ΑΕΠ, στην ευημερία που προσφέρει το Doughnut. Ταυτόχρονα, να ξεκινήσει οικονομική ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη εικόνα και αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία είναι συνυφασμένη και εξαρτώμενη από την κοινωνία και τον ζωντανό κόσμο. Η Οικονομία του Doughnut αναγνωρίζει ότι στην ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να καλλιεργηθεί η συνεργασία και η φροντίδα, όπως και ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική και ιδιοτελής. Αναγνωρίζει, επίσης, ότι οι οικονομίες, οι κοινωνίες και ο υπόλοιπος ζωντανός κόσμος είναι πολύπλοκα, αλληλοεξαρτώμενα συστήματα που γίνονται βαθύτερα κατανοητά μέσα από το πρίσμα της συστημικής σκέψης. Ως εκ τούτου, απευθύνει κάλεσμα, ώστε οι σημερινές εκφυλισμένες οικονομίες να μετατραπούν σε βιώσιμες και οι διχαστικές οικονομίες να γίνουν πολύ περισσότερο διανεμητικές και περιεκτικές. Τέλος, η Οικονομία του Doughnut αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη είναι μια υγιής φάση ζωής, όμως δεν διαρκεί για πάντα και ό,τι επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη έρχεται καιρός που θα φτάσει στην ωρίμαση και την ακμή του. 

Τί είναι εκείνο που θα έδινε τη δυνατότητα σε έναν οργανισμό να καταστεί βιώσιμος και περιεκτικός, ώστε να συμβάλει στην είσοδο της ανθρωπότητας στο Doughnut; Η DEAL έχει οργανώσει εργαστήρια για επιχειρήσεις, δημοτικές αρχές, ιδρύματα και άλλου τύπου οργανισμούς που στοχεύουν στην διερεύνηση αυτού του ερωτήματος, του οποίου οι συνέπειες επιφέρουν μετασχηματισμούς.  §

 


Η Common Earth (https://common.earth

ίναι μια φιλανθρωπική οργάνωση, εξουσιοδοτημένη από την Γραμματεία της Κοινοπολιτείας να βοηθήσει κοινότητες όλης της Κοινοπολιτείας να προσεγγίσουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα με γνώμονα την αναγεννητική βιώσιμη ανάπτυξη. 

Η Κοινοπολιτεία είναι μια μοναδική στο είδος της διεθνής κοινότητα που καταλαμβάνει το 1/5 της παγκόσμιας γεωγραφικής έκτασης, καλύπτει το 1/3 του ανθρώπινου πληθυσμού και περιλαμβάνει ορισμένα από τα πλουσιότερα και φτωχότερα έθνη, καθώς και ορισμένα από τα πιο μεγάλα και τα πιο μικρά. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι η Κοινοπολιτεία ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει την Κοινή Γη (Common Earth) μετά από μια Σύνοδο Κορυφής για την Αναγεννητική Ανάπτυξη (Regenerative Development Summit) το 2019 – μια ανεπανάληπτη συνάντηση με τη συμμετοχή επιστημόνων, απασχολούμενων σε τομείς αναγεννητικής κατεύθυνσης και μείωσης ρυπογόνων εκπομπών (drawdown), καθώς και διάφορες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού νέων και αυτοχθόνων, που ήρθαν για να συζητήσουν την σημασία που έχει μια ολόπλευρη κλιματική δράση για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων και κοινοτήτων.

Στόχος του ομίλου είναι η προώθηση της αναγεννητικής ανάπτυξης και στις 54 χώρες της Κοινοπολιτείας, με βάση τη σοφία και την τοπική γνώση ανθρώπων μιας συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να εντοπιστεί εύφορο έδαφος για αναγεννητικές λύσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Η αναγεννητική ανάπτυξη λειτουργεί με βάση την αρχή ότι οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες πρέπει να είναι συνυφασμένες με τους ανθρώπους και τους τόπους και όχι να τους επιβάλλονται. Η εστίασή της δεν είναι στην αύξηση του οικονομικού πλούτου, αλλά περισσότερο στην αύξηση της κατανόησης για το πώς διεξάγεται η εργασία με ζωντανά, δυναμικά συστήματα.
Ο πραγματικός πλούτος προέρχεται από τους ανθρώπους που ζουν σε αρμονία με μια υγιή βιόσφαιρα. Η Common Earth εργάζεται για την βελτίωση της σχέσης της ανθρωπότητας με τον πλανήτη μέσω συνεργασίας και κατανόησης.

Στα πρότζεκτ περιλαμβάνεται ένα Εργαστήρι Αναγεννητικής Μάθησης (Regenerative Learning Laboratory), το οποίο, από κοινού με τον Κόμβο Καινοτομίας (Innovation Hub) της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας, συνεργάζεται με πρωτοβουλίες εντός των 54 κρατών-μελών: «Η Common Earth παρέχει ένα εργαστήρι μάθησης για αυτά τα πρότζεκτ: παρουσιάζει και επεξηγεί πώς οι καινοτομίες, οι τεχνολογίες και η αρχαία σοφία μπορούν να λειτουργήσουν όλες από κοινού για την αποκατάσταση και αναγέννηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής υγεία». 

Η Common Earth Alliance είναι μια ένωση από διάφορες ανεξάρτητες ομάδες εργασίας που ασχολούνται με θέματα όπως η αναγεννητική χρηματοδότηση στο έργο της κλιματικής αλλαγής, η καλής πρακτικής διακυβέρνηση, η αναγέννηση σε εθνική κλίμακα, και άλλα. «Αυτές οι ομάδες εργασίας δημιουργούν έναν συνδετικό ιστό ανάμεσα σε τομείς πρακτικής, θεωρίας και επιστήμης, αλλά και πολιτικής». Τα μέλη της προσυπογράφουν μια Χάρτα όπου καθορίζεται μια σειρά από κύριες αρχές Αναγεννητικής Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βεβαίωσης:

«Βεβαιώνουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι μια όψη αναγέννησης, ως μια συνεχής εξέλιξη μετασχηματισμού των καταστάσεων δράσης και ύπαρξής μας, και ως εκ τούτου θα πρέπει, επίσης, τακτικά να αναρωτιόμαστε ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να γίνουμε και τί πρόκειται να υπηρετήσουμε, καθώς αυτά τα ερωτήματα θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των ενεργειών μας και τις εκβάσεις…».   §

 


Η Wellbeing Economy Alliance (WEAll) (https://weall.org) είναι μια παγκόσμια συνεργασία οργανώσεων, κινημάτων, κυβερνήσεων, ακαδημαϊκών, κοινοτήτων και επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, που εργάζονται από κοινού για τον μετασχηματισμό του οικονομικού συστήματος, ώστε να επιτευχθεί «ανθρώπινη και περιβαλλοντική ευημερία».

Όλα τα μέλη της συμμερίζονται το όραμα για μετασχηματισμό του σκοπού του οικονομικού συστήματος, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται 5 θεμελιώδεις ανάγκες περιβαλλοντικής και ανθρώπινης ευημερίας: «αξιοπρέπεια, σύνδεση, φύση, δικαιοσύνη και συμμετοχή». Ως Οικονομία ευημερίας έχει οριστεί «ένα οικονομικό σύστημα που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία όλων των όντων –συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, της άγριας ζωής και του πλανήτη– σε αντιδιαστολή με την βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη».

Η WEAll επιδιώκει να παράσχει τον «συνδετικό ιστό μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων του κινήματος για μια Οικονομία Ευημερίας», φέρνοντας κοντά συμμετέχοντες, που δραστηριοποιούνται ήδη στους τομείς τους. Υπάρχει κοινή αναγνώριση της ζωτικής σημασίας, «η συνεργασία και η ομαδικότητα να καθορίσουν τον προορισμό μας και επίσης τον τρόπο με τον οποίο φτάνουμε εκεί. Ο μετασχηματισμός έχει απαιτήσει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ύπαρξης στην ανθρώπινη κοινωνία: μια μεταστροφή, από το «εμείς έναντι εκείνων» προς το «Όλοι ΕΜΕΙΣ». 

Στοχεύοντας στη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών μελών, η WEAll ενεργοποιείται σε πέντε τομείς:

  • Το WEALL Citizens είναι μια διαδικτυακή, συνεργατική και προσανατολισμένη στη δράση κοινότητα ατόμων και ομάδων πολιτών, που ανταλλάσσουν εμπειρίες του έργου τους, με στόχο την δημιουργία ενός δίκαιου για όλους οικονομικού συστήματος. 
  • Το WEALL Hubs είναι τοπικές ομάδες (σε επίπεδο πόλης, πολιτείας, περιφέρειας ή χώρας) που μοιράζονται εμπειρίες και συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο κίνημα για ευημερούσες οικονομίες. Οι ομαδικοί Κόμβοι (Hubs) συμπεριλαμβάνουν την Καλιφόρνια, τον Καναδά, την Ουαλία, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία, την Σκωτία κ.ά. 
  • Το WEALL Youth είναι ένα «αναπτυσσόμενο παγκόσμιο δίκτυο νεολαίας, που επιδιώκει να εμπνεύσει τις δράσεις των νέων προς την κατεύθυνση μιας νέας οικονομίας, όπου οι άνθρωποι και ο πλανήτης θα βρίσκονται στην καρδιά του συστήματος και όχι το κέρδος».
  • Το WEGo, Wellbeing Economy Governments είναι μια συνεργασία εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων που προωθούν «την ανταλλαγή εμπειρίας και μεταβιβάσιμων πρακτικών πολιτικής». Ο όμιλος απαρτίζεται από την Σκωτία, την Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία και την Ουαλία.

Οι Επιχειρήσεις σε μια Οικονομία Ευημερίας (Business in a Wellbeing Economy) είναι ένα συνεργατικό δίκτυο επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις «αποτελούν φορείς δημιουργικότητας και καινοτομίας και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς υπέρμαχους της αλλαγής».

Και οι πέντε τομείς λειτουργούν από κοινού μέσω του WEAll σε ένα δεκαετές πρότζεκτ που αποσκοπεί να ενεργήσει καταλυτικά ως προς την αλλαγή του συστήματος, δημιουργώντας μια κρίσιμη μάζα από ανθρώπους και οργανισμούς που προωθούν ενεργά οικονομίες ευημερίας. Μέσα σε μια δεκαετία στοχεύουν, το έργο να μην είναι πλέον απαραίτητο, καθώς πολλές χώρες θα υποστούν αλλαγή των οικονομικών τους συστημάτων στην πορεία προς ευημερούσες οικονομίες.  §


Η Ceinture Aliment-Terre Liégeoise [CATL] (www.catl.be ιστοσελίδα στα γαλλικά) είναι ένα πρότζεκτ ενεργοποίησης του ζωντανού δυναμικού της περιοχής της Λιέγης με στόχο την ανάπτυξη μιας μικρής, οικολογικής διατροφικής αλυσίδας που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας. Από τον Νοέμβριο του 2013 που ιδρύθηκε το CATL, από έναν συνασπισμό πολιτών, οικονομικών και πολιτιστικών παραγόντων στην περιοχή της Λιέγης, έθεσε τις βάσεις για έναν προβληματισμό και ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική αύξηση των τοπικών προϊόντων διατροφής που καταναλώνονται στην επαρχία της Λιέγης. 

Τα τελευταία χρόνια, ενάντια στην τάση εξαφάνισης ενός μεγάλου αριθμού αγροκτημάτων και την απώλεια του επισιτιστικού ελέγχου σε τοπικό επίπεδο, έχουν ξεκινήσει πολλές πρωτοβουλίες εναλλακτικής παραγωγής και διάθεσης προϊόντων στην περιοχή της Λιέγης: προωθήθηκαν πρότζεκτ υποστήριξης παραγωγής, κατάρτισης, επεξεργασίας και εγκατάστασης, συχνά σε όφελος της συνεργατικής μορφής και πολλοί καταναλωτές οργανώθηκαν για να υποστηρίξουν την τοπική αγροτική οικονομία. Μια σειρά από νέα πρότζεκτ βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας· μεταξύ αυτών, η συντόμευση της αλυσίδας διανομής τροφίμων με τα οποία εφοδιάζονται συλλογικά μαγειρεία. Αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν ένα ουσιαστικό κίνημα βάσης που φαίνεται να χρειάζεται υποστήριξη και δόμηση. Παρότι διαφορετικού τύπου, αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν από κοινού στην αύξηση του μεριδίου αγοράς τοπικών, «καλών, καθαρών και δίκαιων», προϊόντων.

Από την ίδρυση της Ceinture Aliment-Terre Liégeoise – CATL έχουν δημιουργηθεί περίπου δεκαπέντε νέοι συνεταιρισμοί σε όλο το φάσμα του τομέα τροφίμων, με πολύ σημαντική αύξηση (περισσότερο από διπλασιασμό) του αριθμού των καλλιεργητών κηπευτικών μικρής έκτασης στην επαρχία της Λιέγης. Υπήρξε επίσης μεγαλύτερη δέσμευση των τοπικών δημοτικών αρχών για την διατροφική μετάβαση, κυρίως μέσω του σχεδίου εδαφικής ανάπτυξης των 24 δήμων του Διαμερίσματος της Λιέγης και της υποστήριξης που παρέχεται από τους 20 γαλλόφωνους δήμους του Διαμερίσματος Βερβιέ (Verviers) στην ανάπτυξη του Réseau Aliment-Terre Vervietois (Δικτύου Τοπικών Τροφίμων του Βερβιέ).  §

 


Το ImaginationLancaster (http://imagination.lancaster.ac.uk) είναι ένα ανοιχτό και διερευνητικό, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, ερευνητικό εργαστήρι σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, ενός από τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ImaginationLancaster διεξάγει διεπιστημονική έρευνα σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, οι κοινότητες, τα εργοστάσια, οι χώροι εργασίας και οι κατοικίες.

Με συνεργασίες σε ποικίλους τομείς και βιομηχανίες, μια κρίσιμη μάζα διαφόρων ερευνητών διεθνούς αναγνώρισης, εργάζονται από κοινού σε μια ανοιχτή, «αντι-τομεακή» κουλτούρα, παρέχοντας νέες γνώσεις και ιδέες για τόπους, προϊόντα, υπηρεσίες και πολιτικές. Αυτή η προσέγγιση προάγει την καινοτομία και παρέχει νέες προοπτικές πάνω σε πραγματικά ζητήματα του κόσμου.

Διεξάγεται έργο σε τοπική, περιφερειακή, εθνική και διεθνή κλίμακα ώστε να εξευρεθούν νέες λύσεις σε πολύπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις, συντείνοντας σε έναν πιο υγιή,  ευημερούμενο και βιώσιμο κόσμο. Επιπρόσθετα, προσφέρονται ευκαιρίες για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και διδακτορικές διατριβές.

Στα τρέχοντα πρότζεκτ περιλαμβάνονται: διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η μικρο-κηπουρική μπορεί να επιδράσει στην κοινωνική ευημερία, εξέταση των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι του Λονδίνου, ποια τα δικά τους μακροπρόθεσμα οράματα και πώς αυτό μπορεί να συνταιριαστεί με την γενική ιδέα της «βιωσιμότητας», καθώς και έρευνα επιπέδων κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε χώρους συγκατοίκησης.   §


Το Ouishare (www.ouishare.net)  ξεκίνησε στη Γαλλία το 2012 με ένα μελλοντικό όραμα: την ιδέα μιας «Συνεργατικής Κοινωνίας» απαρτιζόμενης από κοινότητες συναδέλφωσης ανθρώπων που εργάζονται και ζουν μαζί.

Το Ouishare είναι ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών, ακτιβιστών, καινοτόμων και υπεύθυνων λήψης αποφάσεων. Το δίκτυο καθορίζεται από την δέσμευσή του σε πέντε αξίες: την συνεργασία, την δεκτικότητα, την μέριμνα, την ανοιχτή πλατφόρμα νομικών εγγράφων («do-cracy») και την διαρκή ανάπτυξη («permanent beta»). Οι συμμετέχοντες στο δίκτυο προέρχονται από την Ευρώπη, την Λατινική και την Βόρεια Αμερική και την Μέση Ανατολή. Τα τελευταία 8 χρόνια, το Ouishare:

  • δημιούργησε ένα διεθνές δίκτυο δεσμευμένων μελών
  • συζήτησε και αποκάλυψε αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τη συνεργατική οικονομία και τη δυνατότητά της για κοινωνικό μετασχηματισμό
  • συγκέντρωσε ερευνητές, ακτιβιστές, καινοτόμους και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από όλο τον κόσμο σε μοναδικές στο είδος τους εκδηλώσεις, όπως το Ouishare Fest στην Ευρώπη και το Colaboramerica στη Νότια Αμερική
  • διερεύνησε τις κοινωνικές προκλήσεις, πέρα από μυθεύματα και κλισέ, διεξάγοντας επιτόπια έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της συνεργατικής οικονομίας στις αγροτικές περιοχές και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία και διοργάνωσε διαδικασίες μελλοντολογικού σχεδιασμού (speculative design) με πολίτες, εξετάζοντας σενάρια για το μέλλον του εργασιακού κόσμου.

Το Ouishare αμφισβητεί το κατεστημένο, ενθαρρύνει συναντήσεις μεταξύ ενεργών πολιτών από διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας και είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία μορφών συνεργασίας. Το έργο χαρακτηρίζεται από μακροπρόθεσμη θεώρηση, ακρόαση και διάλογο και λειτουργεί στα σημεία διασταυρώσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ γνώσης, δεξιοτήτων και εμπειριών και να μετατοπιστεί η ισχύς της κοινωνικής δυναμικής.   §

 


Το Empty Shop CIC (https://emptyshop.org) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός τέχνης και εφαρμοσμένης συμβουλευτικής υπηρεσίας, που εδρεύει στην βορειοανατολική Αγγλία. 

Έχοντας ιδρυθεί το 2008, το Empty Shop εκπόνησε πρότζεκτ σε περισσότερους από 50 διαφορετικούς χώρους κατά την πρώτη δεκαετία του, «παρέχοντας πολύ χρήσιμες πλατφόρμες ανοιχτής πρόσβασης».

Με την ιδιότητα του συμβούλου ή παραγωγού –και συχνά συνδυάζοντας τα δύο– η ομάδα προωθεί «την δόμηση χώρων και κοινοτήτων, την δημιουργία εξειδικευμένων εκδηλώσεων (pop-up events), πολιτιστικών προγραμμάτων και σχημάτων ανάπτυξης τομέων, προκειμένου να επιτευχθούν στρατηγικά αποτελέσματα».

«Παρότι ασκούμε έργο με μια σειρά από πελάτες, επίτροπους και συνεργάτες, εξακολουθούμε να διατηρούμε την δέσμευσή μας για μια εκ βάθρων πολιτιστική ανάπτυξη, εξυπηρετώντας τις κοινότητες που μας έχουν στηρίξει από την πρώτη μέρα».

Η σύμπραξη υπάρχει στο επίκεντρο κάθε έργου του Empty Shop στην κοινότητα, κάτι που οδήγησε σε συνεργασία με μια πρωτόγνωρη γκάμα ατόμων, ομάδων και οργανισμών. §

 



Η Open Source Ecology (www.opensourceecology.org) προωθεί βιομηχανικά μηχανήματα ανοιχτού λογισμικού κώδικα, όπως τρακτέρ, αρτοπαρασκευαστές, ανεμογεννήτριες, συγκολλητές και φορτηγά, που μπορούν να κατασκευαστούν για ένα κλάσμα του εμπορικού κόστους, ενώ τα σχέδια διατίθενται διαδικτυακά δωρεάν. Οι ανοικτές πηγές παρέχουν παγκόσμια πρόσβαση μέσω ανοικτού λογισμικού κώδικα ή δωρεάν άδειας στον σχεδιασμό ή το πρωτότυπο σχέδιο ενός προϊόντος και παγκόσμια αναδιανομή αυτού του σχεδίου ή προτύπου. Έτσι, η Οικολογία Ελεύθερης Πρόσβασης (OSE) υποστηρίζει, ότι μια οικονομία ανοικτών πηγών μέλλει να είναι μια αποδοτική οικονομία που επαυξάνει την καινοτομία μέσω ανοικτής συνεργασίας και ο στόχο τους είναι να συμβάλουν στην δημιουργία της.

Για να μεταβεί σε μια οικονομία ανοιχτού κώδικα, η OSE αναπτύσσει σε αυτή τη φάση ένα σύνολο προτύπων σχεδίων ελεύθερης πρόσβασης για το Global Village Construction Set (GVCS) – ένα σύνολο από τα 50 πιο σημαντικά μηχανήματα που χρειάζονται για να υπάρξει η σύγχρονη ζωή. Κατά την διαδικασία δημιουργίας του GVCS, η OSE σκοπεύει να αναπτύξει μια αρθρωτή, κλιμακούμενη πλατφόρμα για την τεκμηρίωση και ανάπτυξη ανοικτού κώδικα, δωρεάν υλικού - συμπεριλαμβανομένων προτύπων σχεδίων τόσο για φυσικά αντικείμενα όσο και για σχετικές ανοιχτές επιχειρήσεις.

Η τρέχουσα πρακτική εφαρμογή του GVCS είναι ένα σετ, από LEGO σε φυσικό μέγεθος, με αποτελεσματικά, αυτο-αναπαραγόμενης κατασκευής εργαλεία για κατανεμημένη παραγωγή. Το Σετ περιλαμβάνει κατασκευές και αυτοματοποιημένους μηχανισμούς παραγωγής άλλων μηχανημάτων. Μέσω του GVCS, η OSE δεν αποβλέπει στην κατασκευή μεμονωμένων μηχανημάτων, αλλά σε συστήματα κατασκευής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή οποιουδήποτε μηχανήματος. Με αυτήν την δυνατότητα κατασκευής νέων μηχανημάτων από υπάρχοντα μηχανήματα, το GVCS ευελπιστεί να εξελιχθεί σε έναν πυρήνα διαμόρφωσης των υποδομών του σύγχρονου πολιτισμού. 

«Εμείς –οι αμέτρητοι συνεργάτες– που σηκώνουμε στις πλάτες μας αυτό το Όραμα –φανταζόμαστε έναν κόσμο καινοτομίας– επιταχυνόμενο μέσα από ανοιχτή και συνεργατική ανάπτυξη – ώστε να επιλυθούν προβληματικές επιπλοκές προτού αυτές δημιουργηθούν. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο ευημερίας που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Βλέπουμε προς έναν κόσμο διεπιστημονικών και συνεργατικών συστημάτων σκέψης – αντί των απομονωμένων δεξαμενών που υπάρχουν σήμερα». §



Η Regeneration International (https://regenerationinternational.org) προωθεί, διευκολύνει και ωθεί ταχύτερα την παγκόσμια μετάβαση σε αναγεννητικά τρόφιμα, γεωργία και διαχείριση γης με σκοπό την αποκατάσταση της κλιματικής σταθερότητας, τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας και την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων κοινωνικών, οικολογικών και οικονομικών συστημάτων.

Το όραμα είναι για ένα υγιές παγκόσμιο οικοσύστημα, στο οποίο οι απασχολούμενοι με την αναγεννητική γεωργία και χρήση γης, σε συνεργασία με καταναλωτές, εκπαιδευτικούς, ηγέτες του επιχειρηματικού τομέα και της χάραξης πολιτικής, ανακουφίζουν τον πλανήτη, θρέφουν τον κόσμο και αποκαθιστούν την δημόσια υγεία, ευημερία και ειρήνη σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Regeneration International συνεργάζεται σε κομβικές περιοχές του κόσμου με πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν εναλλακτικά συστήματα τροφίμων και αγροτικής καλλιέργειας σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Έχουν ιδρυθεί πολλοί κλάδοι της, μεταξύ άλλων, στην Νότια Αφρική, την Ινδία, το Μεξικό, την Γουατεμάλα, το Μπελίζ, τον Καναδά και την Μεσοδυτική περιοχή των ΗΠΑ.

Η Regeneration International συμμετέχει σε δραστηριότητες, είτε άμεσα είτε παρέχοντας υποστήριξη σε εταίρους και ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν την αποστολή. Η οργάνωση των δράσεων καλύπτει τρεις κύριους τομείς προγραμμάτων: εκπαίδευση, δόμηση δικτύων και εφαρμογές πολιτικής:
Εκπαίδευση: «Εκπαιδεύουμε καταναλωτές, αγρότες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα ΜΜΕ και το ευρύ κοινό σχετικά με τα οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας και της διαχείρισης γης».

Δόμηση Δικτύων: «Καλούμε ομάδες να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Συνεργατών μας και βοηθάμε ομάδες ή άτομα σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο που έχουν δεσμευτεί να συγκροτήσουν Κοινοπραξίες Αναγέννησης (Regeneration Alliances)».  

Εφαρμογές Πολιτικής: «Εντοπίζουμε, προωθούμε και ενισχύουμε την υποστήριξη πρωτοβουλιών τοπικής, περιφερειακής, εθνικής και διεθνούς πολιτικής που έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν την μετάβαση σε αναγεννητικά τρόφιμα, γεωργία και διαχείριση γης».  §

«Σε αυτόν τον κόσμο των πολωτικών συγκρούσεων είδαμε να λάμπει μια νέα δυνατότητα – έναν τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν ειλικρινά και παθιασμένα να διαφωνούν, να αποκτούν μεγαλύτερη διαύγεια καρδιάς και διάνοιας σχετικά με τις ενέργειές τους και την ίδια στιγμή να συμβάλουν σε μια περισσότερο πολιτισμένη και συμπονετική κοινωνία.» 
Ηγέτες Pro-Choice και Pro-Life από τη Βοστώνη των ΗΠΑ

Essential Partners (https://whatisessential.org). Το 1989, η οικογενειακή θεραπεύτρια Laura Chasin, ανησυχώντας για την ολοένα και πιο πολωμένη και απολίτιστη φύση του δημόσιου διαλόγου στις ΗΠΑ, συγκέντρωσε μια ομάδα συναδέλφων για να διερευνήσουν την δυναμική της πόλωσης και να εξετάσουν τρόπους  με τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούσαν να απευθύνονται ο ένας στον άλλον με ειλικρίνεια και συμπόνια για θέματα πάνω στα οποία έτρεφαν ισχυρές απόψεις. Μέσα από αυτό ξεκίνησε ένα Πρότζεκτ Δημοσίου Διαλόγου (Public Conversations Project) με μια σειρά από πειραματικές συζητήσεις για το θέμα της έκτρωσης, όπου αναπτύχθηκε Στοχαστικός Δομημένος Διάλογος (Reflective Structured Dialogue), ως μια νέα προσέγγιση σε συνομιλίες για θέματα που διχάζουν. Περιλάμβανε στοιχεία οικογενειακής θεραπείας, νευροεπιστήμης, διαμεσολάβησης και προσεκτικής έρευνας για το «τί φέρνει αποτέλεσμα». 

Μέσα στα χρόνια, οργανώθηκαν συζητήσεις σε ποικίλους τομείς, «από μια περιφερειακή διαμάχη για την προστασία του περιβάλλοντος έως μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την υγεία των γυναικών». Μετά από τρεις γενιές λειτουργίας της, η ομάδα έγινε γνωστή ως Essential Partners (Ουσιαστικοί Συνεργάτες), παρέχοντας υπηρεσίες συνεργασίας σε «ομάδες πολιτών, θρησκευτικές κοινότητες, κολέγια και οργανώσεις» σε όλο τον κόσμο, «εξοπλίζοντάς τους ώστε να διεξάγουν εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις κυριότερες, κατά την γνώμη τους, αξίες, απόψεις και κοινωνικές ταυτότητες».

Οι Essential Partners εμπνέονται από το όραμα της διαμόρφωσης «ενός κόσμου με ακμάζουσες κοινότητες  ενδυναμωμένες από τη διαφορετικότητα και συνδεδεμένες με εμπιστοσύνη».

«Η αναπτυσσόμενη προσέγγισή μας βασίζεται σε συνεχή έρευνα για παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις υφιστάμενες δυνάμεις της πόλωσης και του κοινωνικού διχασμού. Τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε μια πολυετή έρευνα για την εφαρμογή ενός Στοχαστικού Δομημένου Διαλόγου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στο περιβάλλον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».  §

 

Ο Νέος Όμιλος Εξυπηρετητών του Κόσμου  

Το κείμενο αυτού του φυλλαδίου περιέχει αποσπάσματα (ελαφρά προσαρμοσμένα σε ορισμένες περιπτώσεις) από βιβλία της Αλίκης Μπέιλη. Αμέτρητοι σπουδαστές ανά  τον κόσμο έχουν μελετήσει και διαλογιστεί από τότε πάνω στα κείμενα της Αλίκης Μπέιλη για τον Νέο Όμιλο Εξυπηρετητών του Κόσμου.

Η περιγραφή του Νέου Ομίλου Εξυπηρετητών του Κόσμου, ως ένας υποκειμενικός όμιλος στην ανθρωπότητα με συγκεκριμένα καθήκοντα και προκλήσεις, μοιάζει πιο επίκαιρη σήμερα ακόμη και από ό,τι ήταν την εποχή που γράφτηκαν αυτά τα βιβλία στην δεκαετία του 1930 και του ’40. Παντού γύρω μας, στον ολοένα και πιο αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας, βλέπουμε αποδείξεις για τις πρωτοπόρες προσπάθειες του Ομίλου να μετασχηματίσει τις ανθρώπινες σχέσεις σε κάθε τομέα της ζωής. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι νοήμονες, στοχαστικά σκεπτόμενοι άνθρωποι καλής θέλησης, σήμερα, είναι πώς να αυξήσουν τη δική τους συμμετοχή στη ζωή του Ομίλου και πώς να υποστηρίξουν πιο αποτελεσματικά τα μέλη του. Οι ιδέες που παρουσιάζονται, εδώ, μας προτρέπουν να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για τον Νέο Όμιλο Εξυπηρετητών του Κόσμου μέσα από την μελέτη των μεγάλων πρωτοπόρων της σύγχρονης εσωτερικής σκέψης, παράλληλα με τα κείμενα των εμπνευσμένων εξυπηρετητών των ημερών μας. Όταν αυτή η μελέτη συνδυάζεται με διαλογισμό και στοχαστική σκέψη, δημιουργείται επαφή με την ζωντάνια του ομίλου. Ο διαλογισμός που διεξάγεται σε ευθυγράμμιση με αυτόν τον υποκειμενικό όμιλο, ο οποίος σχηματίζει την γέφυρα διαμεσολάβησης ανάμεσα στον εξωτερικό και τον εσωτερικό κόσμο, καθίσταται ένα απείρως δημιουργικό και χρήσιμο πεδίο υπηρεσίας.

Το φυλλάδιο μπορείτε να το κατεβάσετε σε PDF από το worldgoodwill.org/newgroup, ή να παραγγείλετε (this page) ένα τυπωμένο αντίγραφο από τις διευθύνσεις στο οπισθόφυλλο.

Συντελεστές Εικόνων:
Banner photo copyright Artpienpiset/Shutterstock; all other images are from the respective organisations mentioned.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Παγκόσμια Καλή Θέληση στα Κοινωνικά Δίκτυα